Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, EPA/EFE

Srbija više ne može da odlaže i došla je do zida - to je zapravo poruka koju nam je juče preneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić. I ne samo što će Beograd morati što pre da se izjasni sa koje će strane “Putinove zavese” biti, odnosno da li će uvesti sankcije Rusiji, nego se nameće i ubrzano rešavanje pitanja Kosova. Sudeći po Vučićevim rečima, sve je povezano sa razvojem događaja na ukrajinskom ratištu.

Poslednjih dana ruska vojska u Ukrajini beleži poraz za porazom. U roku od nekoliko dana Ukrajinci su oslobodili na desetine sela i gradova koji su bili pod kontrolom ruske armije, a za 24 sata ukrajinske snage nastavile su značajno da napreduju i u Harkovskoj regiji. Moral ruskih vojnika značajno je pao, pa je, prema tvrdnjama Ukrajinaca, Rusija helikopterima krenula u potragu za beguncima, u nameri da zaustave vlastite vojnike u sve masovnijem bekstvu.

Sudeći po rečima Aleksandra Vučića, promene na ratištu u Ukrajinu odražavaju se i na pitanje Kosova.

„Ono što mene brine jeste ovo ubrzavanje oko KiM, posebno posle poslednjih promena na ratištu u Ukrajini. Vi sad možete da mislite, šta je to što nas čeka“, rekao je Vučić.

Nova armatura pregovora

Predsednik Srbije se građanima obratio dan posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom, evropskim posrednikom u dijalogu, i Emenuelom Bonom i Jensom Pletnerom, savetnicima Emanuela Makrona i Olafa Šolca. Vučić je rekao da je od njih dobio predlog potpuno nove “armature” razgovora i pregovora u Briselu, koji bi trebalo da dovedu do brzog konačnog rešavanja svih nerazjašnjenih pitanja na Kosovu.

Šta ta “potpuno nova armatura” pregovora podrazumeva, nije precizirao.

Pojedini analitičari su nagoveštavali da će Zapad insistirati na ubrzanom rešavanju kosovskog pitanja, odnosno na potpisivanju sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom. Prema nekim tumačenjima, EU i njene najveće sile Nemačka i Francuska smatraju da potpisivanje konačnog sporazuma treba ubrzati, kako Kosovo ne bi postalo adut Vladimiru Putinu u pregovorima oko Krima i stavka za trampu, kad na to dođe red.

Aleksandar Vučić je izjavio i da je Srbija postala kolateralna šteta sukoba velikih sila i njihovih nerešenih situacija u prošlosti.

Putinova zavesa

“Putin je podigao zavesu i sada je ostalo svima da se odluče sa koje strane zavese žele da se nalaze”, rekao je predsednik Srbije.

Iz njegovih reči može se zaključiti da Srbija zaista više neće moći da sedi na dve stolice i da će morati da se odluči da li na koju će stranu. Novi momenat je što sada odgovornost za to prebacuje na Vladimira Putina.

Ovakva njegova izjava mogla bi da se tumači i kao znak da će se uskoro na dnevnom redu (nove) vlade naći pitanje uvođenja sankcija Rusiji.

Srbija je uz BiH jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. Zbog takve odluke EU je blokirala nastavak evrointegracije Srbije, zbog čega u junu mesecu nije otvorila nijedan pregovarački klaster.

Kosovo i Krim – u čemu je razlika

Sa druge strane, Rusija podržava srpsku poziciju oko KiM u Ujedinjenim nacijama i zajedno sa Kinom sprečava da se članstvo Kosova nađe na dnevnom redu u Savetu bezbednosti UN.

Međutim, u više navrata Putin je izjednačio Kosovo i Krim, a poslednji put u februaru ove godine, uoči početka rata u Ukrajini.

“Prva stvar koju svi treba da urade jeste da priznaju volju naroda koji živi u Sevastopolju i na Krimu. O tome sam mnogo puta govorio i ponovo ću naglasiti: Po čemu je ovo gore od onoga što se desilo na Kosovu? Ni po čemu, samo je tamo odluku doneo parlament, a ovde na nacionalnom referendumu”, rekao je Putin.

Zavisnost od ruskog gasa

Srbija je inače u potpunosti zavisna od ruskog gasa, ali Srbija radi na tome da nađe i druge snadbevače.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da imamo potpisan sporazum o više od dve milijardi kubnih metara iz te zemlje, ali da joj je potrebno do kraja grejne sezone 3,5 milijardi kubnih metara.

BONUS VIDEO Vučić o hladnoj i polarnoj zimi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram