Narodna stranka, Zavetnici, pokret Dveri, Novi DSS i POKS na konferenciji za novinare u Medija centru danas objavljuju proglas za okupljanje u odbrani Kosova i Metohije. Oni su pripremili Deklaraciju o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije.

Tekst Deklaracije prenosimo u celosti:

„Suočeni sa pritiscima zapadnih sila da se ‘kosovsko pitanje hitno reši’, potpuno smo svesni težine trenutka u kome se Srbija i srpski narod nalaze. Polazeći od potrebe da se prevaziđu zablude i nesuglasice iz prošlosti, donosimo Deklaraciju o jasnoj i nespornoj budućnosti Kosova i Metohije u slobodnoj Srbiji, kao jedinom legitimnom i prihvatljivom rešenju ovog pitanja.

Apsolutno su neprihvatljivi svi predlozi koje podrazumevaju podelu, razmenu teritorija, odricanje od Kosova i Metohije, predaju dela ili cele teritorije, članstvo ”Kosova” u Ujedinjenim nacijama, ili na bilo koji način ugrožavaju budućnost celovite pokrajine u sastavu Republike Srbije. Niko nema ni pravo ni legitimitet da radi u tom pravcu niti da potpisuje bilo kakve međunarodno obavezujuće dokumente suprotne Ustavu Srbije.

Polazeći od Rezolucije 1244. i Ustava Republike Srbije, ostajući verni Kosovskom zavetu, ističemo da je jedino rešenje koje je prihvatljivo i poželjno za državu Srbiju, srpski narod i sve naše građane puna reintegracija čitave teritorije Kosova i Metohije sa svim svetinjama, građanima koji tamo žive i prirodnim resursima u ustavno pravni poredak Republike Srbije. U međuvremenu, napori države i svih njenih subjekata moraju da budu usmereni u tom pravcu.

Kao deo tog procesa, spremni smo za otvaranje dijaloga sa predstavnicima kosmetskih Albanaca o izgradnji poretka vladavine prava za sve etničke zajednice i sve građane i načinima na koji će se ova ustavno-pravna reintegracija obaviti na zajedničku korist“.

BONUS VIDEO Narodna stranka o predlogu Rezolucije o Kosovu i Metohiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare