Foto: FoNet

Svaka tačka Vašingtonskog sporazuma obavezuje obe strane, dok ih jedna strana ne prekrši a od njega u celini nije odustala ni administracija novog američkog predsednika Džoa Bajdena, naveli su sagovonici Danasa komentarišući nove poteze Kosova i Srbije u kontekstu obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, koji je potpisam pred tadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Naime, prema juče dostupnim informacijama, Kosovo bi već danas trebalo da podnese zahtev za člantsvo u Savetu Evrope.

Ta vest je juče predsednika Srbije sačekala u Briselu.

Pravnik Milan Antonijević za Danas kaže da Vašingtonski sporazum obavezuje sve strane koje su ga potpisale u Beloj kući, a od njega ne odstupa ni nova američka administracija.

Pročitajte još...

– Ozbiljne države poštuju sporazume kojima je posredovala bilo američka administracija, bilo druge države koje pomažu u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Ovo je poruka pre svega Prištini da je obavezuju i Vašingtonski i Briselski sporazum potpisan 2014. Isto važi i za sporazum iz Beča koji je ratifikovao prethodni saziv kosovske skupštine i time stavio tačku na demarkaciju sa Crnom Gorom – navodi on.

Kada je reč o tački u kojoj je moratoprijum, Antonijevič kaže da iako je rok od godinu dana istekao prošle godine, ova tačka je stavljena u Vašingtonski sporazum kako bi se sva pitanja rešila za pregovaračkim stolom, a ne u kuloarima UNa, Saveta Evrope, Uneska, ili na putešestvijima naših ministara spoljnih poslova po brojnim zemljama u misiji „otpriznavanja“.

Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fund) je siguran da „iako se u principu ne može reći ni Beogradu ni Prištini da ne poštuju Vašingtonski sporazum, u nekim državama postoji određena vrsta nezadovoljstva, jer će se otvoriti čitav novi niz pitanja i novi procep između Beograd i Prištine koji se neće zalečiti zbog ovih novih akcija.

– Mislim da je verovatno da ćemo u budućnosti imati neku novu vrstu moratorijuma koji bi doprineo da se političke tenzije smanje, ako želimo da obe strane potpisu saobuhvatni sporazum – kaže Novaković za Danas.

Ceo tekst pročitajte na sajtu dnevnog lista „Danas“.

BONUS VIDEO: Šta smo saznali iz Vučićevog „istorijskog obraćanja“ naciji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar