Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu dočekala je neprijatna vest da će na sastancima, na kojima će se govoriti o evropskoj bezbednosnoj politici, moći da prisustvuju samo one države sa Zapadnog Balkana koje su Rusiji uvele sankcije. Istovremeno, stižu najave da bi ministarka spoljnih poslova Kosova Gervala Švarc, sutra trebalo da preda zahtev za članstvo Kosova u Savetu Evrope, pišu beogradski mediji.

Nakon ovih informacija, a po povratku iz Brisela, predsednik Srbije bi trebalo i da zakaže sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Predsednik Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Belgiji i tom prilikom se u Briselu sastao sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem.

Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj prirediće i večeru za šestoricu lidera sa Zapadnog Balkana, uključujući i predsednika Srbije, koji bi javnosti trebalo da se obrati nakon toga.

Politički savetnik premijera Kosova Jeton Zuljfaj izjavio je da će se Kosovo prijaviti za članstvo u Savetu Evrope i da su obezbeđene dve trećine glasova, preneo je ranije Kossev pisanje Gazete ekspres. Odgovor Srbije, prema najavama, mogao bi da bude to da 14 zemalja povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Kako je Nova.rs ranije pisala, pritisak na predsednika Vučića izvršila je i Nemačka.

“Nemačka strana je jasno prenela Vučiću svoj stav i činjenicu da je nemoguće voditi spoljnu politiku po principu ‘sedenja na dve stolice’. Naglašeno da se od Srbije, zemlje kandidata za članstvo u EU, očekuje da postepeno usklađuje svoju spoljnu politiku”, navodi naš sagovornik, uz napomenu da je predsednik Srbije naveo da je razumeo poruku.

BONUS VIDEO: VUČIĆ, Šta smo čuli za 114 Minuta

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare