Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD-u, ove nedelje došao je u Srbiju, kako bi prisustvovao sednicama stranačkih organa na kojima će biti odlučeno ko će iz redova SNS biti u novoj vladi. Prema informacijama Nova.rs, on je zbog toga otkazao sastanke u Vašingtonu.

Danas, kada se održavaju sednice Glavnog odbora i Predsedništva SNS, trebalo bi da bude poznato ko će iz redova Srpske napredne stranke preuzeti ministarske pozicije u novoj vladi.

Kako se već neko vreme spekuliše, jedan od kandidata je i Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD, koji je izrazio želju da se vrati u Srbiju. On je navodno u igri za poziciju ministra spoljnih poslova, a za preuzimanje ove funkcije kandidat je i Ivica Dačić.

Kako saznaje Nova.rs, Đurić će biti u Beogradu kada se bude odlučivalo o članovima nove izvršne vlasti. Prema našim informacijama, on je zbog toga i otkazao sastanke u Vašingtonu.

Podsećamo, Đurić je bio u zgradi Predsedništva Srbije kada je Aleksandar Vučić održavao konsultacije sa parlamentarnim strankama. Kako je tada pisao naš portal, njih dvojica su razgovarali o Đurićevom povratku u Srbiju.

Nakon održanih konsultacija, Vučić je održao konferenciju za novinare, a srpski ambasador u SAD snimljen je u publici.

VIDEO Marko Đurić: Od tapšača do ambasadora
Foto: printscreen/Nova.rs

Da podsetimo, Đurić je imenovan za ambasadora Srbije u Vašingtonu u oktobru 2020. godine.

Takva odluka iznenadila je javnost, budući da nije imao diplomatskog, ali ni bogatog političkog iskustva. Međutim, danas je Đurić ne samo naš diplomatski predstavnik u Americi, već je i ambasador Srbije u još ukupno devet država.

Đurić je u aprilu prošle godine prvo imenovan za ambasadora Srbije u Antigvi i Barbudi, a potom u maju na istu funkciju u Republici Surinam, Belizeu i Komonveltu Dominici, kao i u Sent Kitsu i Nevisu. U junu mesecu on je ukazom predsednika države postavljen na ambasadorsku funkciju u Barbadosu, a zatim u Kolumbiji i u Sent Vinsentu i Grenadinima. Đurić je i ambasador Srbije u Karipskoj zajednici, u kojoj se okupljaju pomenute uglavnom ostrvske zemlje.

U međuvremenu je postavljen i za ambasadora desete zemlje.

Ministarskog iskustva nema, ali je neko vreme bio savetnik predsednika Srbije, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Javnost ga pre svega prepoznaje kao nekog ko bespogovorno podržava Aleksandra Vučića, a neretko su se na društvenim mrežama delili video snimci na kojima se vidi kako predvodi tapšanje predsedniku Srbije, bilo na konferencijama za novinare ili u Skupštini Srbije.

Ne zaboravljaju se ni njegovi “spontani” poklici Vučiću – “Aco, Srbine”.

BONUS VIDEO Marko Đurić i Gabrijel Eskobar presekli vrpcu nove srpske ambasade u Vašingtonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare