Foto: AP Photo/Markus Schreiber, EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL, Shutterstock

Crvene linije Beograda po pitanju dijaloga sa Prištinom, prema onome što je do sada govorio predsednik Aleksandar Vučić, jesu saglasnost sa prijemom Kosova u Ujedinjene nacije i priznanje nezavisnosti. Sudeći prema predlogu sporazuma, odnosno najnovije varijante nemačko-francuskog plana koji je procureo u javnost, na stolu se nalazi baš ono što smo rekli da nećemo nikad - pristanak na ulazak Kosova u UN. Zavijeno u pažljivo sročenu formulaciju tačke broj četiri predloga sporazuma.

Nakon sastanka sa evropsko-američkim timom diplomata u Beogradu, Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji evropskog plana za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

On je istakao i da je „po jednom važnom pitanju“ iz plana pokazao „svu brigu i rezervisanost“.

Nije precizirao o kom pitanju je reč, ali je vrlo verovatno da se radi upravo o tački broj četiri.

Prema predlogu sporazuma koji je procureo u javnost ta tačka glasi ovako:

“Stranke polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”.

To “bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”, ocenjuju sagovornici Nove, podrazumeva i UN što bi simbolično predstavljalo priznanje Kosova kao nezavisne države.

Ne zavisi samo od Srbije

Izvršni direktor Centra savremene politike i glavni i odgovorni urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija kaže da je jasno da se misli i na UN, kad se kaže “sve međunarodne organizacije”.

Nemanja Todorović Štiplija Foto:N1

“Tekst koji je procureo u javnost sigurno je predlog, ali ne verujem da je to finalni tekst. Očekujem da i Srbija i Kosovo daju svoje predloge za izmenu teksta, samim tim da Beograd još jednom podvuče svoje crvene linije, a to je između ostalog i to da neće dati saglasnost za Kosovo u UN”, navodi Štiplija za Novu.

Ukoliko tekst, ipak, ostane ovakav kakav jeste i da Srbija pristane na to, smatra da to ne garantuje ulazak Kosova u UN.

“Ovako nešto, na kraju krajeva, zavisi od nekih drugih država koje smatraju da Kosovo nije država. I to ne zato što oni vole Srbiju, nego zato što imaju sličan problem u svojim državama. Dakle, i da Kosovo dobije naš pristanak za ulazak u UN, to ne znači ništa. To je simbolika koja treba da stvori predstavu da neka država ima punu nezavisnost i to je ono na šta Srbija ne želi da pristane. Za Kosovo to članstvo je preduslov za članstvo u nekim drugim organizacijama, poput Unicefa recimo”, navodi Štiplija.

Korak bliže NATO-u

Politikolog Cvijetin Milivojević međutim smatra da Vučić nema mandat da tako nešto potpiše.

Cvijetin Milivojević Foto:FoNet/Milica Vučković

“Jasno je da se ovim podrazumeva naša saglasnost za ulazak Kosova u UN. Ova navededna formulacija “sve međunarodne organizacije” smišljena je kao izlazna strategija ove petorke da bi onaj ko bude spreman da potpiše tako nešto imao mogućnost da se delimično opravda pred građanima Srbije. Jasno je da je reč o našoj saglasnosti za ulazak Kosova u UN, kao što je jasno i da niko u ovoj zemlji nema ni u pravnom, ni u politikološkom, ni u moralnom smislu nema mandat za tako nešto, jer niko pa ni Vučić nije dobio izbore propagirajući ideju da treba odustati od Kosova”, navodi Milivojević.

Prema njegovom mišljenju, takva odluka bila bi u suprotnosti s Ustavom Srbije, a omogućila bi Kosovu sledeći korak, a to je kandidatura za ulazak u NATO.

Vučić je ovim povodom danas prisustvovao sednici Vlade Srbije, a večeras će se obratiti javnosti.

U više navrata ranije je rekao da za mandata njegovog predsednikovanja, neće biti priznata nezavisnost Kosova i Kosovo neće ući u Ujedinjene nacije.

Tako je i u decembru 2022. za RTS kazao, govoreći upravo o nemačko-francuskom planu za Kosovo, o kojem se razgovaralo i na sastanku sa pet diplomata u Beogradu.

„Postoji jedna stvar koju sam njima stavio do znanja a to je članstvo Kosova u UN, to Srbija neće prihvatiti. Ostalo možemo da razgovaramo“, rekao je tada Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić o francusko-nemačkom planu: Ne traži se direktno priznanje, već dozvola Srbije da Kosovo uđe u UN

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare