Podeli
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Prošlo je četiri meseca otkako je objavljeno da je Ričard Grenel, tadašnji izaslanik američkog predsednika, predložio da SAD i Srbija zajedno obnove zgrade Generalštaba, koje su pre više od dve decenije srušene u NATO bombaradovanju. To je javnosti tada saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Od tada do danas, međutim, nije se ništa promenilo, a obnova ovih ruševina koje su u međuvremenu dobile status spomenika kulture, pod velikim je znakom pitanja.

Država već godinaма odlaže preko potrebnu rekonstrukciju zgrada Generalštaba, poznatih i kao kompleks “Sutjeska”, koji se nalazi u strogom centru Beograda. Nada da će ti objekti ipak biti obnovljeni i to u najskorije vreme javila se nakon posete Ričarada Grenela Beogradu.

Kako je tada preneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Grenel je na sastanku sa članovima državnog vrha predložio da SAD i Srbija zajedno obnove zgradu Generalštaba i Ministarstva odbrane.

Prema informacijama portala Nova.rs, tadašnji izaslanik američkog predsednika izneo je ideju da SAD plati renoviranje tih zgrada, a ovim predlogom bili su iznenađeni članovi srpske delegacije.

“Pošto su bili zatečeni, oni su samo rekli da je to sjajna ideja i dogovorili su se da je naknadno razrade”, naveo je izvor Nova.rs koji je tada bio prisutan na sastanku.

“Nemamo nikakav komentar”

Četiri meseca kasnije međutim o ovom predlogu se ćuti. Na pitanja Nova.rs da li je Grenelova ideja o rekonstrukciji zgrada Generalštaba konkretizovana i da li je izvesno da će SAD finansirati njihovu obnovu, kada i sa koliko novca, u američkoj ambasadi u Beogradu kratko su nam odgovorili:

“Ambasada SAD nema komentar”.

Ni u Vladi Srbije nismo dobili odgovor šta se dešava sa Grenelovim predlogom.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Zgrade Generalštaba su inače prve ruševine koje su dobile status spomenika kulture. Deo stručne javnosti smatrao je da bi taj kompleks trebalo da bude rekonstruisan po projektu njegovog arhitekte Nikole Dobrovića, a deo je zauzeo stav da je taj kompleks neupotrebljiv i da bi ga trebalo srušiti i prodati to zemljište na veoma atraktivnoj lokaciji u centru prestonice.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda je ipak 2005. godine te objekte proglasio za spomenik kulture i od tada nijedna vladajuća garnitura nije znala šta da radi sa njima.

Šutanovac: Zgrade Generalštaba pravljene za neku drugu državu

Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane, kaže za Nova.rs da je korisnik tog kompleksa bilo Ministarstvo odbrane, ali da on pripada Republičkoj direkciji za imovinu.

“Po mom mišljenju te zgrade ne trebaju Ministarstvu odbrane. One su napravljene za neko drugo ministarstvo odbrane, neke druge države. Mislim da bi trebalo da se prodaju u tom stanju i da se taj novac iskoristi za izgradnju objekta na placu pored VMA, koji bi zajednički koristili Generalštab i Ministarstvo odbrane”, navodi Šutanovac.

Upitan da li mu je poznato koliko bi koštala rekonstrukcija kompleksa Sutjeska, on navodi da ta procena nije rađena.

Inače, zgrade Generalštaba, površine od oko 50.000 kvadrata, rušene su dva puta u NATO bombardovanju. Iako su ranije iznošene procene da će obnova tog kompleksa koštati oko sedam miliona evra, sagovornici Nova.rs ranije su naveli da će ta cifra biti daleko veća.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar