Aleksandar Jovanović Ćuta, Biljana Stojković i Nebojša Zelenović Foto: Vesna Lalić/ Nova.rs

Aleksandar Jovanović Ćuta, član Ekološkog ustanka i kopredsednik stranke Zajedno, kaže za Nova.rs da će do kraja podržati zahtev za raspisivanje referenduma o sporazumu s Prištinom, kao i da će potpisati inicijativu Narodne stranke. Njegova koleginica i kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković navodi za naš portal da tako ne misli većinski deo stranke, kao i da im je sada važno da sačuvaju ono što ih spaja.

Narodna stranka skuplja potpise za referendum, a povodom sporazuma Srbije i Kosova koji je Aleksandar Vučić prihvatio u Briselu. Proevropska opozicija nije se pridružila inicijativi NS, izuzimajući Aleksandra Jovanovića Ćutu, koji ima drugačiji stav.

“Naravno da ću potpisati. Ja sam rekao svoj stav po tom pitanju. O tom sporu i rešavanju pitanja Kosova ne može da odlučuje ni Aleksandar Vučić, ni Borelj, ni Evropska unija. O tome treba da odlučuje narod na referendumu. U Švajcarskoj se izlazi na referendum kad je ugrožena populacije kišnih glista zbog izgradnje puta u nekom selu. Mislim da u Srbiji mora da se raspiše referendum i da narod kaže šta misli o tome”, navodi Jovanović.

Na pitanje da li se konsultovao sa ostalim članovima stranke Zajedno, kaže da je on s ovim stavom izašao kao član Ekološkog ustanka, a da ostali članovi Zajedno mogu sami da donesu odluku da li će podržati zahtev za raspisivanje referenduma ili ne.

“Mi smo svi slobodni i samostalni ljudi”, navodi Jovanović.

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, kaže da većinski deo partije ne podržava takav stav, posebno imajući u vidu da po samom Ustavu nije predviđen referendum po međunarodnim pitanjima.

„Konsultovali smo profesore ustavnog prava i to nije moguće po Ustavu. Ako to nije moguće, ne znam kako će se održati. Zaista mislim da će to samo još više zaoštriti situaciju, da to ne vodi nikakvom rešenju, već ćemo ostati zatvoreni, vrtećemo se u krug po istim pitanjima. To nije ni proevropski pogled na celu stvar“, navodi Stojković za Nova.rs.

Upitana da li je unutar stranke Zajedno bilo razgovora sa Ćutom na tu temu i da li je bilo problema zbog njegovog drugačijeg stava, naša sagovornica kaže da im je za sada važno da očuvaju ono što im je zajedničko.

„A to je ekološki aktivizam i pitanja koja su nas spajala i spajaju nas, a to je veliki broj aktivnosti koji se odnose na zaštitu životne sredine. Mi imamo stručnjake, koje nisu samo u Ekološkom ustanku. Dakle, važno nam je za sada da zadržimo ono što nas spaja. Naravno, imamo razgovore i o ovim drugim pitanjima i nastali smo kao raznorodna grupa i videćemo kako će se stvari dalje odvijati“, navodi Stojković.

BONUS VIDEO Ćuta pocepao dozvolu za radove na Savkom nasipu koju mu je pokazao gradski arhitekta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare