‘‘Kad god nam je bilo teško na barikadama, pevali smo pesmu uz koju smo svi odrasli‘‘, rekao Aleksandar Jovanović Ćuta, na kraju svog izlaganja sinoć na završnoj konvenciji koalicije Moramo u Kragujevcu. On je pozvao Đorđa Miketića da mu se pridruži i na veliko odobravanje prisutnih, zajedno su otpevali jednu strofu ‘‘Bilećanke‘‘.

Ćutino i Miketićevo pevanje pozdravljeno je velikim aplauzom, a oni su otpevali drugu strofu pesme, koja govori o ljubavi prema zemlji.

‘‘Daleko si zavičaju, mi prognani smo, prognaše nas zbog zločina, što te ljubimo‘‘, zapevali su oni.

Ćuta je otkrio i da su prvi put Bilećanku pevali na barikadama u selu Balta Berilovac na Staroj planini braneći Crnovršku reku, te da su kasnije istu pesmu pevali, ‘‘svaki puta kada je bilo teško‘‘.

Pesma ‘‘Bilećanka‘‘, svojevremeno je bila obavezno gradivo u osnovnoj školi, a iako se verovalo da je to partizanska koračnica, ona je zapravo nastala pre Drugog svetskog rata.

Bilećanka je logoraška pesma, nastala 1940. godine u logoru za političke zatvorenike u Bileći. Reči pesme napisao je Slovenac Milan Apih, učitelj iz Celja, jedan od komunista zatočenih u logoru Bileča.

U nekadašnjoj Jugoslaviji ova pesma se vezivala za napredne i misleće ljude.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram