Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Procenat građana Srbije koji su za uvođenje sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu uvdostručio se od maja do oktobra, sa devet na 19 odsto, pokazuje novo istraživanje Crte.

U vezi s odnosom Srbije prema ratu u Ukrajini, 61 odsto ispitanika smatra da Srbija treba da zadrži dobre odnose sa Rusijom po cenu odustajanja od Evropske unije.

Kada su u pitanju ekonomske posledice, 58 odsto ispitanika smatra da je rat ozbiljno ugrozio ekonomiju Srbije, a 93 odsto njih smatra da će tokom predstojeće zime u Srbiji dodatno porasti cene namirnica, struje i goriva.

Skoro dve trećine ispitanika, 64 odsto smatra da je Zapad, odnosno Sjedinjene Američke Države, NATO i Evropska unija, najodgovorniji za rat u Ukrajini, 15 odsto ispitanika smatra da je Rusija najodgovornija, a pet odsto navelo je Ukrajinu kao odgovornu za rat.

Više od dve trećina ispitanika, 69 odsto, misli da Srbija treba da ostane vojno neutralna, 19 odsto smatra da Srbija treba da napravi vojni savez sa Rusijom, a devet odsto misli da bi Srbija trebalo da napravi vojni savez sa Zapadom.

Većina građana, 71 odsto se uglavnom ili potpuno slaže da Zapad vrši pritisak na Srbiju da okrene leđa Rusiji, dok se 14 odsto uopšte ili uglavnom ne slaže sa tim stavom.

S druge strane, 27 odsto ispitanika misli da Rusija vrši pritisak na Srbiju da odustane od evropskih integracija, dok se 42 odsto uopšte ili uglavnom ne slaže sa tim stavom.

Gotovo polovina ispitanika, 47 odsto, ne slaže se sa tvrdnjom da je Srbija ekonomski i vojno najmoćnija država u regionu, dok se 31 odsto slaže sa tom tvrdnjom, a 19 odsto je neodlučno.

BONUS VIDEO: Kako uvesti sankcije Rusiji, a da ne boli?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar