Borko Stefanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poslanik Stranke slobode i pravde i predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović izjavio je danas da je poslanička grupa "Ujedinjeni" zvanično predala Predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije, naročito u pogledu restriktivnih mera prema Rusiji, ocenjujući da je to pitanje opstanka Srbije i njene budućnosti.

Stefanović je na konferenciji za novinare u parlamentu rekao da se Srbija nalazi u neugodnom međunarodnom položaju, imajući u vidu da je jedina zemlja, kandidat za članstvo u EU koja, kako kaže, nije uvela sankcije Rusiji.

„Neulaženje u proces usaglašavanja sa spoljnom politikom Evropske unije će dovesti do dalje izolacije i dovođenje Srbije u položaj države parije“, smatra Stefanović.

On je naveo da je predlog rezolucije predao na Odboru za spoljne poslove i predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću sa zahtevom da se što pre zakaže sednica parlamenta na kojoj bi se o tome raspravljalo.

„Ako Srbija ostane jedina država na evropskom kontinentu, osim Belorusije i Turske, koja nije uvela bilo kakve restriktivne mere prema Rusiji i njenom rukovodstvu, dolazimo u realnu opasnost da će se preko 10.000 firmi u Srbiji naći u težem položaju, da ćemo ugroziti skoro 60 odsto trgovinske razmene sa državama EU, a da ne govorimo o skoro 300.000 radnih mesta“, naveo je Stefanović.

Navodeći da je danas stigla vest o realnoj opasnosti u vezi sa blokadom fondova EU prema Srbiji ukoliko ne usaglasi svoju spoljnu politiku, Stefanović je poručio da Srbija ne sme ponovo biti izolovana i da se nađe sa pogrešne strane „virtuelnog Berlinskog zida“.

„Ne verujemo u sankcije kao oruđe, ali ipak u ovoj situaciji kada je svet crno beli, kad su naši pre svega ekonomski, politički i bezbednosni interesi ugroženi smatrali smo da je skupština pravo mesto da se o tome debatuje u nadi da će većina poslanika prihvatiti naš predlog rezolucije jer je to pitanje naše budućnosti“, istakao je Stefanović.

Prema njegovom mišljenju, ukoliko Srbija bude izolovana biće joj teže i da brani KiM.

Stefanović je rekao da je obavestio druge stranke proevropske orjentacije koje imaju identičan stav i da očekuje njihovu podršku.

BONUS VIDEO Da li bi uvođenjem sankcija Moskvi Srbija izgubila ruski veto u vezi sa statusom Kosova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare