Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Sve je izvesnije da će nakon formiranja nove vlade Srbija kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji biti prinuđena da uvede sankcije Rusiji. Ipak, sagovnornik Nova.rs Srećko Đukić navodi da se u ovom trenutku čini malo verovatnim da će Beograd, čak i ako bude morao, u potpunosti slediti sve restriktivne mere EU prema Ruskoj Federaciji, kao što je to učinila Crna Gora, već će napraviti dil.

Srbiji se neretko zamera da nema visok stepen usklađenosti spoljne politike sa Evropskom unijom. U poslednje vreme, međutim, od izbijanja rata u Ukrajini, donosila je mere koje se ranije nisu očekivale od vlasti Aleksandra Vučića.

Tako je prvo u Generalnoj skupštini UN glasala za rezoluciju kojom se od Rusije traži momentalni prekid rata u Ukrajini, da bi nedavno podržala i za izbacivanje Ruske Federacije iz Saveta UN za ljudska prava.

Iz diplomatskih krugova poslednjih dana može se čuti da će Srbija, nakon što bude formirana nova vlada, uvesti sankcije Rusiji, a to se moglo naslutiti i iz izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Postavlja se pitanje da li će u tom slučaju slediti put Crne Gore koja je podržala celokupan paket restriktivnih mera Evropske unije prema Rusiji. On podrazumeva sankcije prema 696 ruskih državljana, finansijske institucije, imovinu, medije, promet, distribuciju dobara…

Na spisku sankcionisanih u Crnoj Gori su, između ostalih, predsednik Rusije Vladimir Putin, premijer Mihail Mišustin, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoljcev, portparol Kremlja Dmitrij Peskov…

Sankcije važe i za portparolku Ministarstva vanjskih poslova Rusije Mariju Zaharovu, ministra ekonomskog razvoja Maksima Rešetnjikova, šefa kabineta ruske Vlade Dmitrija Grigorenjka… Na spisku su i glavni izvršni direktor ruske državne naftne kompanije Rosnjeft Igor Sečin, glavni izvršni direktor ruskog naftnog i plinskog preduzeća Transnjeft Nikolaj Tokarev, Banka Rusije, osiguravajuća kompanija SOGAZ…

Diplomata Srećko Đukić, koji dobro poznaje ruske prilike, kaže za Nova.rs da Crna Gora ima visoki stepen usklađenosti sa spoljnom politikom EU i da je u tom pogledu daleko ispred svih zemalja Zapadnog Balkana.

Srećko Đukić, bivši ambasador u Belorusiji
Srećko Đukić Foto: N1

“Ona je uglavnom prihvatila sve rezolucije koje je donosio Evropski savet ili Evropska komisija na nekom drugom nivou. Srpska vlada pod mandatom Vučića je pokazala da će nešto uraditi samo pod krajnim pritiskom i kada nema zaista drugog izbora. Mislim da će srpska vlada učiniti sve da se sa strane Srbije ne uvedu sankcije Rusiji i da glasa protiv Rusije u međunarodnim institucijama. Glavno obrazloženje sa stanovišta srpske vlade jeste, ne Rusija, ne EU, već zaštita kosovskih interesa”, kaže Đukić.

Na pitanje da li će Srbija, ukoliko bude morala, slediti Crnu Goru i podržati ceo paket sankcija, on kaže da će u tom slučaju Vučić pokušati da pravi dil sa EU.

“Evropska komisija je donela pet paketa sankcija. Mislim da će Vučić ići na dil sa EU, imajući u vidu njegovo biračko telo, da iz svega toga izabere šta bi to zadovoljilo EU, a što bi srbija mogla da prihvati, a da ne poremeti unutrašnju ravnotežu”, zaključuje Đukić.

Krivokapić na putu, dok Abazović uvodi sankcije

Inače, ni uvođenje sankcija Rusiji u Crnoj Gori nije išlo glatko. One su usvojene tek iz trećeg puta, a jedan od razloga je bio i nedostatak kvoruma.

Iako je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić više puta isticao da je za uvođenje sankcija Rusiji, on je želeo da u tu svrhu bude formirano koordinaciono telo koje bi nadgledalo sprovođenje istih. Sa druge strane, potpredsednik Abazović smatrao je da one hitno moraju biti uvedene, kako bi Crna Gora uskladila svoju politiku sa Evropskom unijom.

Na jednoj od sednica vlade na kojoj su tema bile sankcije Rusiji došlo je do verbalnog, a umalo i fizičkog obračuna ministara spoljnih poslova Đorđa Radulovića i ekonomskog razvoja Jakova Milatovića.

Paket sankcija Rusiji naposletku je usvojen na sednici vlade kojom je predsedavao Abazović, a kada je Krivokapić otišao na službeni put.

Sednici, osim Krivokapića, nisu prisustvovali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović i ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

BONUS VIDEO Srbiji skinute sankcije na uvoz nafte – presudilo glasanje protiv Rusije?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare