Foto: Arhiva/Printscreen/YouTube/Embargo Portal

Skupština bez opozicije, Vlada pod kontrolom predsednika, pravosuđe pod uticajem vlasti, institucije koje ne funkcionišu… Hapšenja novinara, premlaćivanje demonstranata, progon intelektualaca, umetnika, opozicionih političara… Godinama unazad u gotovo svim izveštajima međunarodnih organizacija govori se o stagnaciji i nazadovanju demokratije u Srbiji, a u 2020. je upaljen crveni alarm.

Srbija je u grupi zemalja s najvećim padom sloboda u poslednjih 10 godina, a u 2020. izgubila je i epitet „delimično konsolidovane demokratije“. Prema oceni ugledne organizacije Fridom Haus, vlast oličena u Aleksandru Vučiću je prvi put posle 2003. odvela svoju zemlju ispod crte – u grupu hibridnih režima.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako uvijeniji, izveštaji Evropske komisije su takođe oštri, a kakav je odnos zemalja članica EU prema Srbiji, pokazuje i to što prvi put od početka pregovaračkog procesa sa Unijom nismo otvorili nijedno poglavlje.

Stav domaće stručne javnosti se poklapa – demokratije u Srbiji više nema, bolesna je ili je u velikoj krizi, a tome je doprineo čitav niz poteza koje je vladajući režim demonstrirao u 2020.

Skupština na pauzi, Vučić u akciji

Iako je Srbija parlamentarna demokratija, republička skupština jedva da je radila pet meseci tokom cele 2020. godine. Iako Ustav predviđa da vanredno stanje uvodi na prvom mestu parlament, to su zbog epidemioloških mera učinili predsednica Skupštine Maja Gojković i premijerka Ana Brnabić uz supotpis predsednika države Aleksandra Vučića.

Iako u tehničkom mandatu, Vlada je imala pravo da donosi odluke tokom vanrednog stanja. Evidentno je, međutim, da je državom upravljao i o svemu odlučivao predsednik Aleksandar Vučić, koji po Ustavu ima samo protokolarne nadležnosti.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Parlament i kada je radio, bolje da nije. Iz skupštinskih klupa čuli smo samo uvrede na račun umetnika, intelektualaca, novinara… svih onih koji su prema vlasti imali kritički stav. Primera radi, poslanik Marko Atlagić poručio je glumcu Draganu Bjelogrliću da se iseli iz Srbije, Seki Sablić da joj nedostaje patritozam, a profesorku Srbijanku Turajlić je nazvao moralnom nakazom.

Bjelo, napusti Srbiju: SNS je konačno probio dno u Skupštini

Poslanik SNS napao Seku Sablić: Gospođo, vi niste patriota

Poslanica SNS crta metu novinarima N1 i Nove  

U vreme kad se raspravljalo o budžetu za 2021, poslanici SNS horski su napadali lidere opozicije, a Biljan Pantić Pilja TV N1 i Novu S nazvala je antisrpskim medijima, domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima.

Izvinjenje predsednika Srbije na RTS-u nije bilo iskreno. O poslanici Pilji govorio je kao o „marljivoj i dobroj poslanici“.

U ovom skupštinskom sazivu – opozicije nema.

Hapšenje Ane Lalić, bakljaši izazivali opasnost

Vanredno stanje uvedeno u borbi protiv epidemije do kraja je ogolilo srpsku vlast. Svega 15-tak dana od njegovog uvođenja uhapšena je novinarka Nova.rs Ana Lalić, koja je pisala o nedostatku opreme u KBC Vojvodina. Ona je optužena da je „širila paniku“, a po osnovu Vladinog zaključka o centralizaciji informacija.

Lalić je provela noć u pritvoru, oduzet joj je mobilni telefon, lap top, pretresen stan – kao najvećem kriminalcu. Pod pritiskom domaće javnosti, ali i međunarodnih organizacija, a na „molbu“ predsednika države Vlada je potom povukla sporni zaključak.

Ana Lalić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Vlast se nije libila da se uporedo sa epidemijom bori i protiv opozicije. Nakon što su građani udaranjem u šerpe pod sloganom “Bukom protiv diktature” svako veče u 20 sati izražavali svoje nezadovoljstvo, usledio je i kontraprotest „nezadovoljne vlasti“.

U vreme policijskog časa, pripadnici navodnog Udruženja za zaštitu mladih (a u stvari huligani) koji su dobijali novac iz javnog budžeta, palili su baklje na krovima zgrada i sa razglasa puštali „Đilase, lopove“. Vrhunac je bio kada su to učinili u blizini stana u kojem žive deca bivšeg gradonačelnika.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako su kršili policijski čas i „narušavali javni red i mir“, ali i izazivali opštu opasnost, protiv njih nijedna prijava nije podignuta. To je bio jasan pokazatelj da je iza njihovih akcija zapravo stajala vlast, iako je Vučić to demantovao.

Njima se u jednom trenutku pridružio i narodni poslanik Vladimir Đukanović.

Višestruko umanjivan broj preminulih i zaraženih

Naknadno se ispostavilo da je vanredno stanje ukinuto kako bi mogli da se održe izbori, na kojima će Vučić potvrditi apsolutnu vlast, između ostalog i zato što se veliki broj opozicionih stranaka odlučio na bojkot izbora.

Na dan ukidanja vanrednog stanja zvanično je u Srbiji bilo 57 novozaraženih osoba, a tri su preminule. Međutim, ispostavilo se da su nas vlast i Krizni štab u prvom talasu epidemije sve vreme lagali.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Istraživački portal BIRN otkrio je da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna 2020. od korone umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period.

BIRN: Država krila broj mrtvih od korone, ukupno 632 umrla

Kon potvrdio: Do juna tri puta više mrtvih od prijavljenih

Bakljaši dobijali novac iz budžeta za promovisanje kulture  

Takođe, broj zaraženih uoči izbora, a nakon ukidanja vanrednog stanja, kretao se između 300 i 340 dnevno, što daleko nadmašuje zvanične podatke od 97 novoobolelih.

Istinu o broju zaraženih i preminulih izneo je potom i epidemiolog Predrag Kon. Iako je neposredno nakon objavljivanja BIRN-ovog tekst izjavio da mu navodi tog portala liče na teoriju zavere, on je naknadno izjavio da je do meseca juna bilo tri puta više smrtnih slučajeva od kovida nego što je to bilo zvanično prijavljeno. Za sve je okrivio kompjuterski program.

Tajne nabavke respiratora

Srbija se u vreme korone suočila sa manjkom medicinske opreme – maksi, rukavica… i što je najgore respiratora. Njihovom nabavkom upravljao je naravno predsednik Vučić.

I on i drugi državni funkcioneri tokom vanrednog stanja govorili su kako je Srbija nabavila više hiljada respiratora, do danas je ostalo nepoznato koliko tačno.

FOTO TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“/ nr

Iako je Vučić rekao da će posle ukidanja vanrednog stanja saopštiti od koga su nabavljani i koliko plaćeni, to je do danas ostala tajna.

Vlast je zaključila da građani nemaju pravo da znaju kako se i na šta troši njihov novac.

I mnogo drugih nabavki i ugovora stavljeno je pod oznaku tajnosti.

Protesti, premlaćivanja demonstranata i novinara 

Bes koji se godinama kupio u građanima izbio je na površinu kada je predsednik Vučić nakon održavanja izbora objavio da se ponovo uvodi policijski čas.

Na hiljade ljudi izašlo je na ulice, na kojima smo bili svedoci policijske brutalnosti.

Foto: Printscreen/Twitter/Biljana Lukić

Snimci na kojima se vidi kako policajci tuku mladiće koji su mirno sedeli na klupi i pili pivo ili kako blizu 20 policajaca, jedan za drugim, tuče mladića oborenog na podu preplavili su društvene mreže.

Novinari i fotoreporteri takođe su bili žrtve nasilja policije. Tako su pripadnici MUP-a pendrecima napali novinare portala Nova.rs, a pretučen je i reporter agencije Beta Žikica Stevanović, iako su pokazali svoje službene legitimacije.

Policija zverski tuče bespomoćnog mladića na Terazijama, Foto: Printscreen/Twitter/A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

Stevanovića su su policajci udarali pendrecima, čak i kada je pao na zemlju, a nakon prebijanja mu je konstatovano više povreda i posekotina po glavi.

Nije poznato da je i jedan pripadnik MUP-a sankcionisan.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar