Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana govorio je prilikom gostovanja u emisiji "Utisak nedelje" o propustima u radu srpskih tužilaštva, tvrdeći da se i sam uverio u njihovo nepostupanje u pojedinim predmetima. On je tom prilikom istakao da je i sam video kako se predmet protiv Nebojše Čovića "sklanja u fioku". Nova.rs podseća da ovo nije prva afera u pravosuđu čiji je glavni akter upravo poznati biznismen i bivši ministar.

Grbović je istakao da neko mora da probudi republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac, da počne da radi svoj posao, a zatim se osvrnuo i na situaciju u sprskim tužilaštvima, koja je aktuelna proteklih nekoliko godina.

Pročitajte još...

Opisujući svoje volontersko iskustvo u tužilaštvu, istakao je da je bio prisutan kada je slučaj Nebojše Čovića, predsednika KK Crvena zvezda, stavljen u fioku.

„Znam kako to izgleda, ja sam svojim očima video predmet čoveka, moćnika za neku potpuno bezazlenu stvar koja se stavlja u fioku zato što će možda postati ministar nakon rekonstukcije vlade“,  rekao je Grbović i potom dodao da se radi o Čoviću.

Ukoliko se vratimo unazad, ovo nije prva afera u pravosuđu u koju je uključen upravo Čović. Naime, javnost se i dalje živo seća slučaja iz juna 2014. godine kada je novinar Dejan Anđus optužio predsednika KK Crvena zvezda za napad ispred televizije „Kopernikus“.

Dejan Anđus Foto: N1

Napad na Anđusa

Podsetimo, Čović je optužen za napad na novinara Dejana Anđusa ispred TV Kopernikus u junu 2014, ipak. ovaj slučaj obeležilo je i poprilično sporo postupanje nadležnih institucija. Tako je Čović zbog ovog napada saslušan u tužilaštvu tek septembra naredne godine, dok je suđenje u ovom postupku počelo januara 2018. godine.

Interesantno je i da je nekoliko meseci pre pomenutog suđenja, odnosno u junu 2017., novinar Anđus uhapšen zbog iznude 30.000 evra od izvesnog biznismena. On je, dok se nalazio pod istragom za iznudu, naprasno promenio ploču i preko punomoćnika poručio da se ne pridružuje krivičnom gonjenju Čovića i da neće dolaziti na suđenja.

Čović je naknadno za napad na Anđusa oslobođen.

Ipak, u trenutku dok se protiv njega vodio postupak, predsednik KK Crvena zvezda ponovo se našao pod istragom, kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv njega i još pet osoba zbog sumnje da su počinili zloupotrebe pri kupovini stanova i gradnje objekata za raseljena lica sa Kosova i Metohije.

Pročitajte još...

Čović je od 2001. do 2005. bio šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, a to je bio četvrti put da Tužilaštvo podiže optužnicu. Prethodna tri puta i nakon dopuna, sud optužnicu nije potvrdio. Istraga protiv Čovića i ostalih pokrenuta je 25. avgusta 2014. godine, zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Terete se da su u toku 2003, 2004. i 2005. godine nezakonito prisvojili više od 850 miliona dinara. Ipak, zasad nije poznato u kom se statusu nalazi ovaj predmet.

Tužilaštvo: Nikada nije radio kod nas

“Pavle Grbović nije bio nikada zaposlen u Trećem osnovnom tužilaštvu u bilo kom svojstvu, niti je obavljao pripravnički staž u svojstvu volontera po evidenciji tužilaštva”, navedeno je u Trećem OJT za Nova.rs. Oko konkretnog slučaja – koji Grbović nije imenovao – tužilaštvo se nije oglašavalo.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare