Članovi DS, SSP i NS položili cveće i sveće na grob Đinđića

Politika 12. mar. 202114:42 > 14:43
Podeli:
Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Delegacije Demokratske stranke, Nove stranke i predstavnici Stranke slobode i pravde položili su danas cveće i vence na grob ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Poštu su odali i nekadašnji članovi DS-a okupljeni oko glumca Branislava Lečića.

Predsednik DS Zoran Lutovac ocenio je da je Srbija 18 godina posle ubistva Đinđića bliža propadanju iz devedesetih, nego Evropskoj uniji i da, nažalost, Đinđić nije bio u pravu kada je rekao da se reforme u Srbiji neće zaustaviti njegovim uklanjanjem. Lutovac je rekao da se to ipak desilo.

„I simbolički i suštinski reforme su najpre zaustavljene, a potom smo se vratili nekoliko koraka nazad i u pogledu ekonomskih, političkih i pravnih regormi. Nema vladavine prava, slobode medija, niti slobodnih izbora“, rekao je Lutovac.

On je ocenio da je odnos vlasti i organizovanog kriminala poremećen, ali ne i prekinut i da se sukobi unutar njihovih grupa odražavaju na celo društvo.

Dodao je da ljudi odlaze iz Srbije ne samo zbog siromaštva, već zbog nepodnošljivog stanja u društvu kojim „vladaju najgori“.

Počast ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću odali su i predstavnici Nove stranke.

“ Na dan kada se navršava 18 godina od stravičnog atentata na prvog demokratski izabranog premijera Srbije, dubokim naklonom odali smo počast reformskoj politici, idejama i porukama velikog političara čiji put i danas dosledno sledimo“, navedeno je u saopštenju Nove.

„Sa idejnom porukom ‘Zorane, sviće’, koja je zapravo naslovna strana Ekonomske politike od 17. marta 2003. godine, ali ovoga puta u novom svetlu, ističemo da su Đinđićeve ideje vodilje i danas žive i Srbiji i novim generacijama potrebnije više nego ikada“, dodala je Nova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar