Foto:Screenshot/Youtube/Srpska napredna stranka

Stranka slobode i pravde (SSP) i Pokret "1 od 5 miliona" zatražili su danas zabranu emitovanja spota Srpske napredne stranke, u kome se, uz predsednika SNS Aleksandra Vučića, pojavljuje maloletna devojčica.

Kako upozorava SSP, Vučić na taj način „svu decu u Srbiji dovodi u poziciju da postanu njegove medijske žrtve“.

Prema oceni SSP, „ovaj predizborni spot je najgrublje kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, i Kodeksa o zaštiti dece od političkih zloupotreba, i nezabeležen je u istoriji predizbornih kampanja u savremenom svetu“.

Regulatorno telo za elektronske medije, podseća SSP, ima obavezu da „odmah zabrani emitovanje ovog spota, pre nego što nastupi još veća šteta od njegovog emitovanja, odnosno još veće uznemirenje dece i roditelja“.

Pročitajte još:

U saopštenju SSP poziva sve državne institucije, novinarska udruženja, i organizacije za zaštitu prava dece, da dignu glas protiv „nezabeležene zloupotrebe dece radi očuvanja nedemokratske vlasti jednog čoveka“.

Stranka slobode i pravde poziva i misiju Evropske unije (EU, i OEBS da se javno oglase, i osude ovu manipulaciju dece.

Kako napominje SSP, to je „samo još jedan dokaz da u Srbiji 21.juna nema nikakvih izbora, već je to samo pozorišna predstava Vučićevog režima u kojoj su žrtve svi gradjani Srbije, pa čak i deca“.

Pokret „1 od 5 miliona“ takođe je zatražio danas da se hitno zabrani emitovanje predizbornoh spota Srpske napredne stranke (SNS) i ocenio da je reč o „imitaciji nacističke propagandne prakse“ i direktnoj zloupotrebi dece.

„Kada je Aleksandar Vučić za naziv svoje izborne liste pokupio slogan sa plakata Adolfa Hitlera – ‘Za našu decu’, nismo ni slutili da će da ode čak i korak dalje u svojoj imitaciji nacističke propagandne prakse – da decu direktno zloupotrebi kao promotere svoje politike.

Upravo to se desilo sa najnovijim spotom Srpske napredne stranke, u kojem Vučić svoja lažna obećanja prodaje jednom detetu“, navedeno je u saopštenju Pokreta.

Pročitajte još:

Navodeći da „predsednik SNS, koji u slobodno vreme glumi i predsednika države, snima reklamni spot za izbore na kojima navodno ne učestvuje“, Pokret ističe kako Vučić u tom spotu „lažno obećava da će iz Nemačke da vrati naše očeve, isteone koji su se u Srbiju vratili tokom epidemije, a on ih proglasio najvećim krivcima za širenje virusa i gurnuo u zatočeništvo“.

Vučić „obećava nove puteve, iste one kojima on, kao što su i oni pre njega, svake godine istera 50.000 mladih ljudi iz Srbije“, ističe Pokret „Jedan od pet miliona“.

Pokret je ocenio da je tako „brutalna zloupotreba dece u političke svrhe, svojstvena samo diktatorskim režimima“ i „nezapamćena je u novijoj istoriji“.

„Pokret ‘1 od 5 miliona’ zahteva od nadležnih da momentalno zabrane emitovanje skandaloznog spota, a od državnih institucija, organizacija i celokupne javnosti traži beskompromisnu osudu i odbranu prava dece koju ovaj režim očigledno vidi samo kao instrument u svojoj prljavoj agendi“, naglašeno je u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare