Zorana Mihajlovic i Dragoslav Sumarac
Zorana Mihajlović i Dragoslav Šumarac Foto:TANJUG/MRE/ZORAN PETROVIC/Medija centar Beograd

U svojoj izjavi na ličnom Instagram profilu, na kome ne mogu da odgovorim, a koju je preneo dnevni list Danas, izneću samo neke činjenice koje će jasno pokazati da ministarka dr Mihajlović ne govori istinu, kaže nekadašnji ministar i zamenik predsednika Demokrata Srbije Dragoslav Šumarac.

„Ja jesam osnovao Inženjersku komoru Srbije (IKS) i jesam bio član Demokratske stranke tada, ali svi članovi Upravnog odbra, Nadzornog odbora su bili nestranačke ličnosti i kao i ja birani na neposrednim izborima od inženjera i pobeđivali čak i u vreme SNS vlasti kao na primer na izborima iz 2016. godine. Dakle, inženjeri su odlučivali ko će voditi Komoru. To se nije svidelo ministarki Mihajlović i posegla je za rešenjem koje su komunisti uveli Drugog Setskog rata. Donela je izmene Zakona 2019. godine po kome prestaju funkcije svim izabranim članovima UO, NO IKS i sebi dodelila pravo da postavlja članove u organima Komore.

Tako su u Komoru počeli da vode SNS kadrovi ne samo bez licence nego i drugih struka kao što su pravnici, piloti i sl. Možete zamisliti da Advokatsku komoru vode inženjeri ili lekari.

Tako je za predsednicu Komore postavila kadar SNS koja je dobila cela dva (2) glasa u svojoj izbornoj jedinici (da napomenem da mi nismo ni učestvovali na tim izborima), i postavila 6 svojih saradnika u UO od ukupno 12 članova. Umesto uglednog profesora i dokazanog stručnjaka iz Novog Sada za predsednicu NO postavila svoju pomoćnicu pravnicu. Komora je tada postala partijska ispostava SNS-a i dr Zorane Mihajlović.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako je izršena konfiskacija imovine Komore od strane tadašnje Vlade i ministarke Mihajlović, vrlo slično onome što su radili komunisti 1945. godine.

Pitanje za dr Mihajlović: da li IKS sada ima opise licenci ili svi članovi IKS mogu da rade sve? Nije li posledica tog javašluka i rušenje u Vidovdanskoj ulici?

Dr Zorana Mihajlović tvrdi da sam ja inicirao bespravnu gradnju u Srbiji. Činjenica je da je naša Vlada dr Zorana Đinđića još 2001. godine, na moj predlog, uvela krivične kazne za učesnike bespravne gradnje po prvi put u Srbiji izmenama Zakona o građenju. Posle je to uvedeno i u Krivični zakonik Srbije. I bespravna gradnja je bila zaustavljena do trenutka dok je ta Vlada postojala.

Istina je da je dr Zorana Mihajlović uvela pojam ozakonjenja (koji ni njoj nije jasan) sa ograničenjem da se objekti mogu ozakoniti ako su izgrađeni do 2015. godine. Svedoci smo da bespravni objekti niču kao pečurke posle kiše, evo i 6 godina posle tog roka.

Činjenica je da su se kapitalni objekti koje je Zorana Mihajlović otvarala, rušili odmah posle tih otvaranja. Primer su urušavanje kosine u Grdelici i polu-autoputa Batočina Kragujevac. Sanacije tih putnih pravaca i danas traju i sva šteta će biti prevaljena na građane Srbije, a vrednosti dodatnih radova se mere desetinama miliona evra.

O njenom potpisu na Ugovoru za Beograd na vodi će se sigurno još pričati i u institucijama koje su zadužene za zaštitu državnih interesa i imovine“, kaže u svom pismu Zorani Mihajlović Dragoslav Šumarac, zamenik predsednika Demokrata Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare