Iza skandoznih izmena medijskih zakona, koje su prethodnih dana izazvale buru u javnosti, krije se želja vlasti da “zapuši usta” svakom ko misli i govori drugačije, a cilj je da obezbede što duži ostanak na vlasti Aleksandra Vučića, poručuju poslanici opozicije za Nova.rs. Oni navode da Srbiju ne vodi predsednik, već ministar informisanja iz devedesetih, te da će SNS zahvaljujući novim zakonima preko Telekoma omogućiti dodatni uticaj na medijsku scenu.

Na sednici Vlade Srbije, koja će sutra biti održana, najverovatnije biće usvojene izmene zakona o elektronskim medijima i javnom informisanju. Ukoliko se to dogodi, biće upućeni u Skupštinu Srbije, a možda i usvojeni na sednici koja će, kako se spekuliše, početi 24. oktobra.

I posle razgovora sa OEBS-om, stručna javnost je sumnjičava su u pogledu toga kakav tekst predloga zakona će Vlada usvojiti. Već se dogodilo da je u razgovorima sa Radnom grupom Vlada zaključila tekst ta dva zakona, a da je potom došlo do izmena koja su suštinski menjala situaciju na medijskoj sceni Srbije. Nakon oštrih reakcija ta dva stava su obrisana, ali i dalje ima spornih odredbi, poput one da državna preduzeća mogu da osnivaju medije. To bi omogućilo Telekomu da kupuje nove medije.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta za Novu kaže da se iza cele priče oko ovih nacrta zakona krije želja vlasti da se “zapuše usta” svakom ko misli i govori drugačije.

“Od onoga ko se pobuni na ulici, na društvenim mrežama, do medija poput Nova S i N1 i to rade preko njihovih privatnih firmi, kao što je nažalost Telekom. Opozicija je već ukazala na taj problem. Oni su dve stavke iz tog nacrta izbacili, a mi ćemo i protiv ostalih spornih stvari nastaviti da se borimo i na sednici Skupštine, ukoliko ovo prođe Vladu”, navodi Jovanović.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On kaže da je suština u tome da se Aleksandar Vučić vraća na fabrička radikalska podešavanja.

“Mi nemamo predsednika Srbije, već nas vodi ministar informisanja iz devedesetih godina koji je gasio medije. Mi ćemo podneti amandmane na ovaj Predlog zakona ako dođe u Skupštinu, a mogu samo da kažem da će sve ono što je protivno interesu građana, a što je ova vlast usvojila, biti izmenjeno nakon izbora”, poručio je Jovanović.

Da će glasati protiv ovih zakona i da će tako postupiti cela poslanička grupa DS, navodi i Dragana Rakić, poslanica te stranke. Ona kaže da aktuelna vlast stalno pokušava da u turbulentnim trenucima progura neke od spornih zakona koristeći zaokupljenost javnosti drugim temama.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Takođe, dobro je poznato da svi zakoni ili izmene zakona koje su donete otkad je SNS na vlasti – donete su isključivo u interesu uskog kruga ljudi okupljenog oko Aleksandra Vučića, a ne u interesu svih građana Srbije. Ne iznenađuje nas činjenica da su i ovi novi medijski zakoni u neskladu sa Ustavom i našim zakonima kao i sa međunarodnim standardima. Jedini cilj pomenutih zakona jeste da u Srbiji zavlada potpuni medijski mrak, da umesto objektivnog i profesionalnog novinarstva imamo brutalnu stranačku propagandu i cementiranje kulta ličnosti Aleksandra Vučića kako bi on što duže opstao na vlasti”, zaključuje Rakić.

Narodni poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović istakao je da bi usvajanjem medijskih zakona SNS preko Telekoma nastavio dodatno da utiče na medijsku scenu Srbije.

Radomir Lazović Foto: Milos Tesic/ATAImages

“Ova vlast se najviše održava i utiče na izbronu volju građana preko medija. Imali smo ozbiljne zloupotrebe medija kao što smo videli na Pinku i Hepiju, Alo, Informer gde se uništavaju životi političkih neistomišljenika. Uvođenjem ovih najnovijih zakona imali bismo dodatni uticaj SNS preko Telekoma na medijsku scenu Srbije“, podvukao je Lazović za Novu.

Naš sagovornik je dodao da je uticaj Telekoma i do sada bio ogroman, ali da bi usvajanjem novih zakona on bio ozvaničen.

„Mi ćemo upozoriti sve međunarodne institucije, EU, EP i Komisiju, razgovarao sam sa misijom ODIHR, a nedavno sam pričao i sa ljudima iz Saveta Evrope. Poslaćemo poruku da će usvajanjem ovih zakona Srbija krenuti pogrešnim pravcem. Uticaj na medije se proširuje, mi smo već sada u teškoj situaciji, a ako se usvoje ovi zakoni, biće samo još teže“, zaključuje Lazović.

Šef poslaničke grupe NS Stefan Jovanović smatra da su medijski zakoni čist primer gušenja medijskih sloboda, u cilju kontrolisanja medijske slike u Srbiji.

Stefan Jovanović Foto: Nova

“Od dolaska ove vlasti, Srbija je u medijskom mraku. Od 2012. godine na svim svetskim listama slobode medija Srbija svake godine je sve gore plasirana. Ovakvi zakoni služe samo kao oružje za dodatno učvršćivanje i kontrolu medija i poruka”, kaže Jovanović.

BONUS VIDEO Šta su sledeći koraci u promenama medijskih zakona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar