Foto:Amir hamzagić/Nova.rs

Predstavnici opozicije koja organizuje proteste "Srbija protiv nasilja" na konferenciji za novinare govore o narednom protestu i medijskim zakonima.

Marinika Tepić, poslanica SSP, rekla je da je diktator u Srbiji odlučio da uvede potpuni medijski mrak i izmeni medijske zakone na taj način što će SBB finansijskim iscrpljivanjem naterati da napusti Srbiju i da tako Nova i N1 nemaju gde da se emituju. Ona je navela da je dobro što se javnost uzbunila i podsetila da je najavila odlazak poslanika na sednicu Vlade.

„Dobro je što se oko nekih članova zakona uspostavio konsenzus i što su loša rešenja izbrisana. Međutim, imajući loše iskustvo, mi im ništa ne verujemo. Ko je taj tajni zakonopisac koji je bez znanja radne grupe dopisao ta dva stava. Čak i ako se to ne ponovi, moguće je da se samo jednim amandmanom vlasti suština tih zakona ne promeni“, rekla je Tepić.

Ona je navela da se putem Telekoma direktno ili indirektno kupovali mediji kako bi veličali režim i služili kao batina za opoziciju.

„Ovim zakonom će se omogućiti da Telekom postane vlasnik TV Prva i B92. Sada sa ovim rešenjem u zakonu je potpuno normalno očekivati da će se Telekom pojaviti kao vlasnik TV Prva i TV B92 i tabloida Kurir“, izjavila je Tepić.

Ona je rekla da dan pre završetka javne rasprave o novim medijskim zakonima, gde su predstavnici nadležnog ministarstva rekli da menjaju zakon zbog Telekoma, REM je dodelio tri dozvole povezanim licima Telekoma Srbije.

„To se dogodilo neposredno pre završetka javne rasprave. Sad imamo situaciju da čak imate impresiju da su se ovi članovi ubacili da se o njima više raspravlja. Mi ćemo uložiti amandmane i pokušati da sprečimo Telekom u vlasničkoj strukturi medija u Srbiji. To znači da imate potpuni mrak u Srbiji, s obzirm na to da peta frekvencija još nije dodeljena“, rekla je Tepić.

Srđan Milivojević je osudio propagandni uradak kojim je Pavle Grbović prikazan u ustaškoj uniformi.

„Ovi leci i plakati koji su izlepljeni u Beogradu šalju poruku da je to kampanja u kojoj su se svi udružili protiv Srbije i njenih građana. Kako je moguće da ikom normalnom padne na pamet da Beograd oblepi simbolima Nezavisne državne Hrvatske. Isticanje ustaških simbola je kažnjivo i u Hravstkoj. Tamo gde Pavelić nije uspeo da otera Srbe uspeo je Vučić“, rekao je Milivojević i dodao da će u petak biti održan u Čačku, jer je Vučić nasrnuo na Kablar.

„U Čačku govore predstavnici organizatora protesta, u Beogradu će ruta biti verovatno do REM-a, ali o tome ćemo vas naknadno obavestiti“, naveo je on.

Milivojević je rekao da nema disonantnih tonova među njima oko jedne liste i da niko ne namerava da izneveri mišljenje građana.

Među zahtevima protesta koji su istaknuti , nakon dva masovna ubistva u Beogradu i okolini Mladenovca u kojima je stradalo 20 osoba, su smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Učesnici protesta, čiji su tehnički organizatori stranke iz dela proevropske opozicije, traže i smenu svih članova saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi uz obrazloženje da „promovišu nasilje“, kao i smenu rukovodstva Radio televizije Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar