Foto: Ivan Dinić/Nova S, Nova.rs, TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

Trka za Beograd će na predstojećim izborima, 3. aprila, verovatno biti najneizvesnija, a sudeći po istraživanjima, opozicija ima velike šanse da preuzme vlast u glavnom gradu. Kandidaturu za gradonačelnika je ispred SNS istakao nekadašnji opozicionar Aleksandar Šapić, a kako sada stvari stoje, njemu na crtu izlaze Vladeta Janković, Dobrica Veselinović i Vojislav Mihailović.

Beograd će sasvim izvesno biti najveće poprište borbe na izborima koji nas očekuju 3. aprila.

Iako se gradonačelnik glavnog grada ne bira direktno, do sada su četiri koalicije istakle svoje kandidate za tu funkciju.

Srpska napredna stranka odlučila je da u toj ulozi bude Aleksandar Šapić, koji je na prethodnim lokalnim izborima pobedio u Novom Beogradu. Nakon što je u toj opštini formirao vlast sa SNS, bilo je jasno da je pitanje vremena kada će se i formalno priključiti toj stranci. Pristupnicu naprednjacima potpisao je sredinom prošle godine, a nedavno je izabran za potpredsednika SNS.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On će u trku za gradonačelnika ući kao blagi favorit, budući da je kandidat vladajuće stranke, koja ima i novac i ogromnu mašineriju na terenu.

Inače, informaciju da će Šapić biti prvi na listi SNS objavila je “Nova”, što je ubrzo i on sam potvrdio.

“Naravno da je to čast, ali i obaveza. Ja sam čovek sa dve noge ne zemlji. Ispred nas je jedan veoma važan period u kom bi trebalo da objasnimo Beograđanima koji su naši planovi”, rekao je Šapić.

Vladeta Janković već izneo svoj plan

Za razliku od Šapića, kandidat koalicije oko SSP-DS-NS Vladeta Janković već je izneo neke tačke svog plana. On je u emisiji “Utisak nedelje” rekao da bi vratio u funkciju staru zgradu železničke stanice na Savskom trgu, promenio linije metroa i zaustavio izgradnju na Makišu.

Foto: Screenshot N1

“Zašto ne bi probili tunel koji povezuje Savsku i Dunavsku padinu kako bi se rasteretio saobraćaj u Beogradu umesto što podižu kulu od stotinu metara. Stari savski most mora ostati. Mogu da zaborave tu gondolu, nema govora da se Kalemegdanske zidine ruše i skrnave“, naveo je Janković.

On je otkrio da bi u svoj tim pozvao arhitektu Dragoljuba Bakića i Pavla Petrovića, predsednika Fiskalnog saveta.

Jankoviću je inače bilo ponuđeno da bude predsedndički kandidat, ali je on tu ponudu odbio.

Dobrica Veselinović: Spreman sam da preuzmem odgovornost

Među prvima je pokret Ne davimo Beograd istakao Dobricu Veselinovića kao kandidata za gradonačelnika. On će ujedno na izborima u Beogradu biti nosilac liste koalicije “Moramo za dobar grad”, u kojoj je još pokret Akcija Nebojše Zelenovića i Ekološki ustanak.

Veselinović je nedavno u intervjuu za “Novu” rekao da je spreman da preuzme tu odgovornost i da je NDBG tokom prethodnih godina pokazao da ima ljude i znanje da vode grad, ali i da žele da promene način na koji se vodi politika.

Dobrica Veselinović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Mi smo spremni da se borimo i oslobodimo Beograd, jer smatramo da SNS nikad ne može da ponudi ono što mi imamo, a to su novi, stručni, pošteni i posvećeni ljudi koji žele da Beograd postane zelen, održiv, solidaran i pošten grad, a da od ove zemlje stvore bolje mesto za život svih nas”, naveo je Veselinović.

Mihailović u trci za još jedan mandat

U trku za gradonačelnika ispred koalicije NADA ulazi Vojislav Mihailović, predsednik POKS i unuk četničkog vođe Draže Mihailovića.

Vojislav Mihailović Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

Funkciju gradonačelnika Beograda je već obavljao 1999, ali tada kao član SPO-a. Nakon smene Zorana Đinđića, to mesto je bilo upražnjeno duže od godinu dana, da bi potom na funkciju gradonačelnika glasovima SPO i SPS bio izabran Mihailović.

Bio je i kandidat SPO za predsednika Savezne Republike Jugoslavije 2000. godine, kada je osvojio 2,95 odsto ili oko 145.000 glasova.

BONUS VIDEO Šta očekujemo od predsednika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar