Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Referendumski proces u Srbiji protekao je u mirnom okruženju, ali je izostala aktivnija kampanja koja bi pomogla glasačima u donošenju referendumske odluke, ocenili su danas iz CeSID-a.

U saopštenju CeSID-a navedeno je da je sadržajna kampanja bila primetna tek u poslednjih sedam do deset dana kampanje, i to mahom uz učešće stručne zajednice. Takođe, kažu da se kampanja odvijala u medijima i na društvenim mrežama, bez javnih događaja zbog epidemiološke situacije.

Kako je saopšteno, CeSID nije sistematski i sveobuhvatno posmatrao postupke na izborni dan, već putem mobilnih timova, koji su zaključili da je glasanje proteklo mirno i bez krupnih incidenata.

Prilikom referenduma primećena je lošija organizacija glasanja na glasačkim mestima, na šta je, kažu iz CeSID-a, uticala i činjenica da na značajnom broju glasačkih mesta nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora.

Navedeno je da su uočeni i problemi sa organizacijom glasačkog mesta i revnosnim korišćenjem epidemioloških sredstava.

Takođe, uočene su nepravilnosti koje su se ponavljale na različitim glasačkim mestima, poput javnog i porodičnog glasanja i upotreba mobilnih telefona, dok je paralelna evidencija glasača primećena na dva glasačka mesta – na jednom unutar glasačkog mesta, a na drugom ispred.

Republička izborna komisija (RIK) je obavila organizaciju referendumskog procesa u skladu efikasno i u sa zakonskim okvirom, ocenio je CeSID.

CeSID napominje i da je dan uoči glasanja RIK morao da donese odluku o glasanju građana s teritorije Kosova i Metohije u Vranju, Novom Pazaru, Kuršumliji i Raški čime je uvedena potpuno drugačija praksa, pošto su, objašnjavaju iz CeSID-a, prištinske vlasti zabranile organizaciju glasanja na teritoriji Kosova i Metohije uz podršku OEBS-a.

CeSID je ocenio i da je referendumsko pitanje nepotpuno i nedovoljno jasno, i primetio da je zbog toga u kampanji ostalo puno nedoumica o čemu građani treba da se izjasne.

CeSID je podsetio da su neposredno pre glasanja izvršene promene zakonodavnog okvira, kao i da je promenjena struktura Republičke izborne komisije (RIK), kao rezultat međustranačkog dijaloga.

Smatra da je to u suprotnosti sa međunarodnim opredeljenjima i dobrom praksom, po kojima se krupne promene u pravnom okviru ne rade u godini glasanja.

Premda je referendum izazvao pažnju javnosti, navodi se da su samo tri pravna lica formalno bila prijavljena kao organizatori referendumske kampanje i to: „Ne davimo Beograd“, udruženje „Suverenisti“ i „Obraz“ i oni će, shodno novoj regulativi, podleći finansijskoj kontroli.

Kada su u pitanju izvodi iz biračkih spiskova, CeSID kaže da oni nisu bili dostupni na uvid javnosti shodno preporukama međunarodnih posmatrača, iako je nadležno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uložilo puno napora da poboljša njegovu tačnost.

Kao i na ranijim izborima, obaveštenja o glasanju, rečeno je u saopštenju, nisu uredno dostavljana što je podstaklo nepoverenje u ažurnost biračkog spiska.

Navedeno je da je ukupan broj glasača za ovaj referendum iznosio 6.510.323.

CeSID navodi i da će njihova posmatračka misija pripremiti detaljnu i potpunu ocenu kvaliteta celokupnog referendumskog procesa nakon završetka svih izbornih radnji, odnosno nakon analize procesa zaštite izbornog prava.

BONUS VIDEO Referendum. Da ili Ne 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar