Foto: E-Stock/Dušan Milenković/Printscreen/YouTube/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije/Medija Centar Beograd

Od kad je političara i politike u Srbiji, javna preduzeća predstavljaju deo partijskog plena stranaka koje drže vlast. Obećanja o departizaciji državnih firmi padala su u vodu svaki put po okončanju izbornih ciklusa, te su tako nacionalne kompanije uglavnom služile za podmirivanje koalicionih partnera i punjenje džepova stranačkih vedeta.

Pročitajte još...

Nedavno su Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, prilikom dogovaranja o koaliciji za formiranje nove vlade, ušle u otvorenu političku trgovinu u kojoj je socijalistima obećano da će dobiti “jedno jako preduzeće” i da će njihov kadar Dušan Bajatović ostati na direktorskoj funkciji u JP “Srbijagas“.

Uz Bajatovića, direktorske funkcije u nekim od najmoćnijih državnih preduzeća drže i kadrovi Partije ujedinjenih penzionera Srbije, dok se na kvoti Srpske napredne stranke za šefove državnih preduzeća, pored partijskih, mogu pronaći i neka „vanstranačka“ lica.

Milorad Grčić, direktor “Elektroprivrede Srbije” –  kadar SNS

Na čelo JP Elektroprivreda Srbije nalazi se partijski kadar Srpske napredne stranke Milorad Grčić,čija mesečna primanja iznose 188 hiljada dinara. Već tri godine Grčić je v.d. direktor EPS-a, a pre ovog posla bio je na čelu Rudarskog basena Kolubara. Za čelne funkcije, uz člansku kartu vladajuće stranke, preporučivalo ga je stečeno zvanje diplomiranog ekonomiste.

Prema njegovim rečima, završio je Fakultet za uslužni menadžment na Univerzitetu Educons u Sremskoj Kamenici, a prethodno je tokom devesetih godina bio upisan na “jedan fakultet na Beogradskom univerzitetu” koji je, kako kaže, morao da zapostavi zbog rata i sankcija.

Upravo mu je diploma Fakulteta za uslužni menadžment omogućila da iz sveta ugostiteljstva, gde je bio poznat kao vlasnik kafića i pečenjare, pređe u svet “ekonomskih stručnjaka” i važnog partijskog rukovodioca.

Mira Petrović, direktorka Pošte – kadar PUPS-a

Ispred Partije ujedinjenih penzionera Srbije, državnim preduzećem Pošta Srbije upravlja Mire Petrović, koja je prethodno u toj firmi bila na funkciji specijalne savetnice. Nakon odlaska Milana Krkobabića sa direktorske na ministarsku funkciju u Vladi, pre četiri godine, ona je izabrana za direktorku Pošte gde se nalazi do danas.

Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO; Mira Petrović

Za vođenje ove državne firme, Petrović prima nadoknadu u u iznosu od 197.890,86 dinara.

Zoran Drobnjak, direktor Puteva – kadar svih vlasti

Sa trinaestogodišnjim stažom na mestu direktora JP Putevi Srbije, Zoran Drobnjak je jedan od najdugovečnijih čelnih ljudi u srpskim javnim preduzećima. U njegovim nastojanjima da se održi na direktorskoj poziciji, nisu ga omele ni afere, suđenja i krivične prijave sa kojima se,od preuzimanja funkcije “prvog putara Srbije” davne 2007. godine, i te kako suočavao.

Sposobnost Zorana Drobnjaka da se prilagodi svakoj vlasti i da održi nakon njihovog pada može se pripisati činjenici da on (makar na papiru) nije član nije političke partije. Funkciju direktora zauzeo je za vreme vlasti Demokratske stranke Srbije na čelu sa Vojislavom Koštunicom. Ilustracije radi, Drobnjak je ispratio bivšeg premijera Koštunicu u političku penziju, a da se nije pomerio sa čelnog mesta JP “Putevi Srbije”.

Zoran Drobnjak Foto:TANJUG/ FILIP KRAINČANIĆ

Podsetimo, prethodne nedelje je Državna revizorska institucija saopštila da je pokrenut postupak podnošenja prijava zbog nepravilnosti u Javnom preduzeća „Putevi Srbije“, usled “nestanka” 437 miliona evra. Tokom revizorskog izveštaja ustanovljeno je da su „Putevi Srbije“ tokom 2018. i 2019. godine nabavili dobra, usluge i radove bez sprovedenog postupka javne nabavke, kao i da su pokretali desetine postupaka bez prethodno ispunjenih uslova.

Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije stoji da neto prihod Zorana Drbonjaka na godišnjem nivou iznosi 2.565.033,00 dinara.

Nestranački kadrovi na “kvoti” SNS

Vlada Srbije je za direktora Elektromreže Srbije (EMS) imenovala Jelenu Matejić, koja je nepunih godinu dana obavljala funkciju vršioca dužnosti direktora tog preduzeća.

Ona je na to mesto izabrana na javnom konkursu koji je vlada objavila u martu 2017. godine, a na koji se prijavilo devet kandidata. Za vođenje EMS-a, Matejić mesečno dobija 198.000,00 dinara.

Još 2012. godine na čelo Telekoma, takođe na “kvoti” Srpske napredne stranke, mesto direktora je zauzeo Predrag Ćulibrk. Upravljanje jednom od najbogatijih državnih firmi učinilo je ujedno i Ćulibrka jednim od najbogatijih direktora državnih službenika. Naime, on kao direktor ove firme, sudeći prema izveštajima Agencije za borbu protiv korupcije, mesečno zarađuje 460 hiljada dinara.

Dušan Bajatović, direktor JP Srbijagas – kadar SPS-a

Iako je Srpska napredna stranka preuzela energetski sektor od Socijalističke partije Srbije u Vladi, preduzeže Srbijagas je još uvek pod direktroskom palicom vedete SPS Dušana Bajatovića.

On je za potpredsednika SPS-a izabran 2006. godine, a na tu funkciju reizabran je na Osmom kongresu partije u decembru 2010. Član je i Predsedništva te stranke i predsednik vojvođanskog Pokrajinskog odbora.

Foto: TANJUG / NIKOLA ANDJIC/ an

Pročitajte još...

Početkom 2020. godine Bajatović je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da kao direktor Srbijagasa prima mesečnu nadoknadnu u iznosu od 174.378,22 dinara.

Funkciju prvog čoveka ovog preduzeća, Bajatović objavlja od oktobra 2008. godine, a po svemu sudeći, na istom radnom mestu će ostatiti i nakon formiranja nove Vlade Srbije, uprkos svađi sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović.

Igor Braunović, direktor JP “Srbijašume” – kadar SPS-a

Na direktorskoj funkciji državne firme “Srbijašume” nalazi se Igor Braunović, kadar Socijalističke partije Srbije i nekadašnji zet predsednika te stranke Ivice Dačića. Branunović se na čelu “Srbijašume” nalazi od decembra 2017. godine, a njegovi mesečni prihodi iznose 179.524,93 dinara.

Foto:Screenshot/Youtube/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Stefan Krkobabić – direktor JP Stara planina, kadar PUPS-a

Od jednog vlasti do sledeće mnoge stvari se menjaju, ali pripadnici dinastije Krkobabić opstaju uprkos sukobu interesa, aferama i preporukama za smenu koje je davala Agencija za borbu protiv korupcije. Tako je i u novoformiranoj vlasti, gde će starijem Milanu Krkobabiću pripasti ministarstvo i to za selo, dok će sin Stefan zauzeti mesto potpredsednika Skupštine i bar za sad zadržati direktorsku funkciju u JP „Stara planina“.

Stefan Krkobabić Foto:E-Stock_dusan_milenkovic

Upravo zbog imenovanja na čelo ovog preduzeća, Agencija za borbu protiv korupcije u decembru je zahtevala smenu njegovog oca Milana Krkobabića sa mesta ministra bez portfelja zaduženog sa javna preduzeća, jer je učestvovao u donošenju ove odluke Vlade Srbije.

Najjednostavnije rečeno, otac ministar glasao je na sednici Vlade da njegov sin bude postavljen za direktora jednog javnog preduzeća?!

Mladi Krkobabić je na mesto ovog JP „Stara planina“ imenovan u maju 2019. godine, a za obavljanje ove funkcije mesečno dobija 154.772,00 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar