Posle skoro pet meseci od decembarskih izbora, Srbija je dobila novu Vladu u kojoj će dve stolice biti za ruske ljude koji se nalaze na crnoj listi sankcija SAD. Aleksandar Vulin vratio se u izvršnu vlast i to na potpredsedničko mesto u Vladi, dok će Nenad Popović pokrivati resor bez portfelja. Njihov izbor nesumnjivo predstavlja jasan signal Moskvi, koja će zadržati svoj uticaj u Beogradu, ali biće zanimljiv i dugoročni odgovor Vašingtona koji je ovaj dvojac stavio na listu sankcija zbog korupcije.

Amerikanci su se za sada oglasili samo šturim saopštenjem koristeći diplomatski jezik, ali nesumnjivo je da ovakvi kadrovi nisu oduševili SAD, koje su pre samo dve nedelje u Beograd poslale svog visokopozicioniranog diplomatu Džejmsa O’Brajana.

Da li mu je predsednik države tom prilikom saopštio ko bi mogao biti u Vladi ostaće tajna, ali sigurno da O’Brajan nije oduševljen izborom dvojca koji neguje odlične veze sa Istokom.

U novoj Vladi Srbije, koju predvodi Miloš Vučević našlo se mesta i za bivšeg direktora BIA Aleksandra Vulina i nekadašnjeg ministra Nenada Popovića, kadrove režima koji se od prošle godine nalaze na crnoj listi sankcija SAD.

Bivši direktor BIA Aleksandar Vulin stavljen je na ovu listu u julu 2023. godine zbog njegove angažovanosti u koruptivnim poslovima, što je išlo na štetu miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Aleksandar Vulin Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Zapadni partneri s negodovanjem su posmatrali njegovo nameštenje u bezbednosnoj strukturi, što je u nekoliko navrata pominjao i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil.

Posle sankcija i kritike Vašingtona, Vulin je otišao iz BIA, ali se sada vratio u Vladu i to kao potpredsednik. Osim njega, povratnik u izvršnu vlast je i Nenad Popović, novi-stari ministar bez portfelja, čovek sa odličnim kontaktima u Rusiji, ali poput Vulina na listi sankcija SAD.

Tatjana Macura, Nenad Popović, Sednica Vlade Srbije Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Na ovoj neslavnoj listi nalazi se prema tvrdnjama Amerikanaca zbog toga što je razgranao mrežu koruptivnih poreskih šema.

Sa nimalo ružičastom istorijom, Popović i Vulin ponovo će sedeti u Nemanjinoj 11, što je svakako naišlo na oduševljenje zvanične Moskve koja će imati svoje ljude u jednoj od ključnih zemalja Zapadnog Balkana. Dok Moskva nesumnjivo zadovoljno posmatra epilog izbora premijera Vučevića za svoje najbliže saradnike, Amerikanci budno motre u kom smeru ide Beograd.

Da je Srbija od velikog značaja za američku spoljnu politiku u ovom delu Evrope potvrđuje i nedavna poseta pomoćnika sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsa O’Brajana.

Džejms O’Brajan i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Pre nešto više od dve nedelje sa njim se u Beogradu sastao predsednik Aleksandar Vučić, a zvanična tema razgovora bili su Kosova i Zajednica srpskih opština.

„Imao sam dobar razgovor sa predsednikom danas. Uvek je lepo vratiti se u Beograd. Jedna od tema je kako uspeva da razgovara sa svim različitim predstavnicima SAD. Razgovarali smo o njegovom predstojećem putu u SAD. Kosovo se obavezalo da će osnovati ZSO. Nadam se da ćemo učiniti sve da ispunimo obečanja data sebi i drugima, očekujem da će to biti i tema u Njujorku“, rekao je Džejms O’Brajan nakon sastanka sa Vučićem.

Istakao je da je Vlada Srbije veoma dobar partner Vlade SAD i rekao da moraju da se donesu četiri slobode na kojima počiva EU.

Džejms O’Brajan i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Iako je i predsednik rekao da su malo oko čega saglasili, otvara se pitanje kako če ovaj „dobar partner“, kako je rekao O’Brajan, posmatrati nove nameštenike u Vladi Srbije koji se nalaze na crnoj listi sankcija SAD.

Nesumnjivo da O’Brajan nije oduševljen činjenicom da Srbija u Vladi ima ruske ljude, koji po prirodi geopolitičkih stvari, deluju suprotno interesima Vašingtona i još im dodatno stavlja „prst u oko“ zbog toga što su na listi sankcija.

Nekadašnji diplomata Srećko Đukić naglašava da je ruski pritisak očigledno bio snažan prilikom sastavljanja Vlade, a da će sada biti od značaja pratiti kako će izgledati reakcija Vašingtona. 

Snezana Djurisic
Srećko Đukić Foto:Ivan Dinić/Nova S

“U ovoj Vladi najveći upliv imao je ruski faktor. Pored dva pomenuta, imate još jednog ministra koji je jasno eksponiran kao ruski činilac. Prema tome, očito je bio snažan pritisak sa ruske strane toliki da ste u Vladi morali da imate dva sankcionisana ministra, koji važe za ruske ljude. Sigurno ih niko ne bi stavljao u Vladu da nije imao nekakvu molbu, zahtev ili uslovljavanje jednog delog sveta”, objašnjava Đukić za Novu.

On dodaje da Srbija delimično može da se opravdava novim ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem, koji prema njegovim rečima navodno važi za američkog čoveka.

Bratislav Gašić, Marko Đurić, Tanja Miščević Foto:FoNet/Milica Vučković

“To može biti nekakva geopolitička ravnoteža. Onaj ko je diktirao spisak ministara očigledno nije mogao da izbegne ova dva ministra. Spoljni pritisak je bio jak, nije se moglo odupreti, pa ćemo videti da li će ih posle prebaciti ili pomeriti na drugo mesto. Podsećam, Rusija je nedavno u Savetu bezbednosti dosta toga uradila oko Rezolucije u Srebrenici, a u politici nema ništa besplatno, sve mora da se vrati”, tvrdi bivši diplomata.

PROČITAJTE JOŠ:

Na pitanje kako će sada izgledati odnosi Beograda i Vašingtona, Đukić napominje da će to zavisiti od toga kako će se ruski kadrovi eksponirati u Vladi.

“Videćemo da li će dobiti specijalna zaduženja, odnosno nešto što može da bode oči Stejt departmentu. On je za sada dao jednu suzdržanu reakciju, ali to ne znači da je to i krajnja reč. Ostaje da vidimo da li će to biti ministri sa specijalnim zaduženjima, što bi moglo da proizvede oštriju reakciju Amerikanaca”, zaključuje Đukić. 

Stejt department razočaran odlukom

U trenutku kada još uvek nije izabrana Vlada, Stejt department je poručio da su razočarani što su dve sanckionisane osobe predložene za funkcije u Vladi Srbije.

Đorđe Milićević, Novica Tončev, Marko Đurić, Usame Zukorlić, Milica Đurđević Stamenkovski, Slavica Đukić Dejanović, Tomislav Momirović, Tanja Miščević, Siniša Mali, Aleksandar Vučić, Miloš Vučević, Ana Brnabić, Darko Glišić, Ivica Dačić, Aleksandar Martinović, Irena Vujović, Aleksanar Vulin, Bratislav Gašić, Milan Krkobabić, Adrijana Mesarović, Dubravka Đedović, Maja Popović, Jelana Begović, Tatjana Macura, Nenad Popović, Polaganje zakletve, ministri nova Vlada Srbije Skupština Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama“, navodi se u izjavi portparola Stejt departmenta, piše VoA. Takođe se ističe da Sjedinjene Države ne igraju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpske vlade.

Vučić poručio da nije srećan zbog saopštenja SAD

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 1. maja da „nije srećan“ zbog objave američkog Stejt departmenta, koje je reagovalo na predlog da se u novoj Vladi Srbije nađu Aleksandar Vulin i Nenad Popović, koji su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

„Ja se nadam da ćemo imati dobre odnose sa našim američkim partnerima. Izuzetno je važno da imamo dobre odnose. Nisam srećan zbog njihove reakcije, ali Vladu Srbije biraju građani Srbije“, rekao je Vučić i dodao:“To znači da kad protiv nekoga uvedu sankcije, mi treba valjda da ponizno pokunjimo glavu i da kažemo – hvala vam što ste nas obavestili ko ne sme da bude ništa“, ocenio je Vučić.

BONUS VIDEO: Svako malo „teška vremena“: Kako Vučić i Vulin kreiraju atmosferu staha?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare