Foto: Vesna Lalić

Opozicija još nije donela konačnu odluku o učešću na sledećim izborima, niti će se o tome izjašnjavati pre nego što evroparlamentarci daju svoj konačan predlog 17. i 18. septembra u Beogradu. Međutim, sudeći prema aktivnostima opozicionih stranaka, ali i prema izjavama njihovih predstavnika, opozicija je uveliko u kampanji.

Zaključno sa 1. avgustom učesnici dijaloga sa vlašću oko izbornih uslova, koji se odvija pod posredstvom predstavnika Evropskog parlamenta, trebalo je da dostave konačni spisak svojih zahteva. Evroparlamentarci će na osnovu ovih objedinjenih zahteva, sastaviti svoj predlog promene izbornih uslova i predstaviti ih na sledećem sastanku u Beogradu, koji bi trebalo da se održi 17. i 18. septembra.

Iako nijedna opoziciona stranka svoj konačan stav o izlasku na izbore neće doneti pre nego što vidi predlog , na osnovu situacije na terenu da se zaključiti da su uveliko u kampanji. Za svaki slučaj.

U obilasku Srbije prethodnih dana su i predstavnici Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke, Dveri…

Marinika Tepić i Dragan Đilas, Dragan Djilas, Stranka slobode i pravde, SSP
Marinika Tepić i Dragan Đilas Foto: Jovan Marković/Stranka slobobde i pravde

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas u nedavnom intervju za novine Nova rekao je da će ukoliko ne bude bilo fer uslova sledeći korak opozicije biti protesti, a ne bojkot, što su naknadno pozdravili i ostali predstavnici opozicije.

Ili fer izbori ili protest 

“Mi ćemo do 1. avgusta proslediti naše zahteve Evropljanima, verujem da će oni dati predloge koji će biti prihvatljivi za nas da izađemo na izbore. Ukoliko to budu predlozi koji će ići uz dlaku Vučiću, sa idejom aj’ samo vi izađite na izbore, pa da mi možemo da odahnemo, mi na te izbore nećemo izaći, nego ćemo pozvati narod na proteste, pa ćemo se na ulici boriti za izborne uslove i za slobodne izbore”, rekao je ĐIlas.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da je ova stranka u kampanji, ali da to ne znači da će na izbore na kraju i izaći.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Kad je reč o minimum izbornih uslova to su pre svega sloboda medija, sprečavanje funkcionerske kampanje i prestanak pritiska na birače, od toga ne odustajemo. Kad je reč o našem učešću na izborima, to još nije razmatrano na organima stranke. Odluku nećemo donositi sve do završetka dijaloga 17. i 18. septembra, kada ćemo raspravljati o dokumentu evroparlamentaraca. Potrebno je i da se usaglasimo oko implementacije dogovorenog i mehanizama kontrole. Tada ćemo na stranačkim organima doneti odluku da li ćemo učestvovati na izborima, baš kao što smo doneli i odluku o bojkotu koja je i dalje na snazi. Naravno da do tad ne spavamo, radimo punom parom, jačamo stranačku infrastrukturu, praktično smo u kampanji u nadi da će se dogovor oko izbornih uslova postići. Međutim, sasvim je sigurno da nećemo po svaku cenu izaći na izbore”.

Govoreći o mogućnosti novog bojkota, kaže:

“Bojkot je bio i prošao. Sada sigurno sleduje drugačiji oblik borbe, ukoliko ne budemo dobili fer izborne uslove. Bojim se da nismo daleko od protesta, tome se ne radujem ni ja niti bilo ko iz opozicije. Najbolje je da se vlast urazumi i omogući da građani glasaju u normalnim uslovima, pa ko pobedi pobedi, ali sumnjam da je Aleksandar Vučić na to spreman”.

Ostajemo pri uslovima

Ni Dveri još nisu donele konačnu odluku o učešću na izborima.

“Učešće na sledećim izborima zavisi od opšte političke situacije i uslova da ti izbori konačno budu slobodni i pošteni. To znači da će odluka o učešću na izborima biti doneta tek po završetku dijaloga između vlasti i opozicije na oba koloseka, i sa i bez stranih posrednika, što se očekuje do kraja septembra”, navodi predsednik Dveri Boško Obradović.

Boško Obradović, Prokuplje

Kad su njihovi uslovi u pitanju kaže:

“Кljučno je da što pre imamo slobodne medije, kao i da se definiše nadzorni organ za kontrolu kompletnog predizbornog i izbornog perioda, a u kome će opozicija imati svoje predstavnike. To je jedini način da kontrolišemo ono što se u međustranačkom dijalogu dogovori, a pre svega da sredimo birački spisak, sprečimo pritiske na birače, zaustavimo funkcionersku kampanju, obezbedimo kontrolu izbornih rezultata u RIК-u i sprečimo bilo kakav oblik izborne krađe”.

Izbori se dobijaju energijom 

Sekretar Socijaldemokratske stranke Konstantina Samofalova, takođe, kaže da su fokusirani na podizanje stranačke infrastrukture, jer ih očekuje veliki posao kada počnu pripreme za izbore.

protest vračar
Konstantin Samofalov Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Izbori se dobijaju energijom, politikom i dobrom organizacijom, a ne odlukama o bojkotu ili nebojkotu. U tom smislu, SDS je fokusirana na podizanje stranačke infrastrukture i nivoa aktivizma širom Srbije i očekuje nas veliki posao do jeseni kada počnu i zvanične pripreme za izbore nakon zavrsetka pregovora sa EU. Dakle, borimo se za izborne uslove i učestvujemo u pregovorima, ali ne smatramo da su izborni uslovi nužan i jedini preduslov pobede. Uostalom, pobedili smo Miloševićev režim u katastrofalnim izbornim uslovima koji su nekada i najbolja motivacija za izlazak na izbore i borbu”, rekao je Samofalov za Nova.rs.

Kad je reč o pokretu Ne davimo Beograd i njihovoj odluci o izlasku na izbore, Radomir Lazović kaže da ona još nije doneta.

Radomir Lazovic Ne davimo Beograd
Radomir Lazović Foto:FoNet/Zoran Mrđa

„Svakako se za njih spremamo, a videćemo da li ćemo na njima na kraju i učestvovati. Ono što se zna jeste da ukoliko odlučimo da učestvujemo na izborima Ne davimo Beograd će to uraditi samostalno ili u saradnji sa pokretima sa kojima već sarađujemo. Predizborne koalicije sa političkim strankama nećemo imati. Jedina saradnja je moguća sa strankom Nebojše Zelenovića, kako na gradskim, tako i na republičkim izborima“, navodi Lazović.

Deluje da se spremaju

Politički analitičar Boban Stojanović kaže da sve deluje da će dobar deo opozicije ići na izbore bez obzira da li se uslovi promene ili ne promene.

Boban Stojanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

„To jest verujem da će pokušati u zadnjem momentu pokušati da utiču na to da se zaista izborni uslovi poprave, iako smatram da je trebalo i moglo i moralo da se uradi mnogo više u pogledu pritisaka i na vlast i na međunarodne posrednike da utiču na to da se izborni uslovi značajnije poprave. Međutim, u dilemi izbori ili bojkot, u ovakvim okolnostima ako se ništa ne promeni, ni jedno ni drugo ne donosi ništa i opozicija će teško preživeti. Kad se priča da li finansijski mogu da prežive novi bojkot, važno je reći da im ni izbori sa unapred poznatim pobednikom ništa neće doneti. To je samo produžetak rada opozicionih partija, ali suštinski u pogledu demokratije u Srbiji neće ništa doneti“, kaže Stojanović i dodaje da je opoziciji potrebna nova strategija.

„Opozicija mora da nađe treću strategiju, jer ovakvi izbori nisu izbori na kojima vlast moće da se promeni niti da se ograniči i stavi pod nekakvu kontrolu. Bojkot je bio sredstvo pritiska i mehanizam koji je trebalo da dovede do boljih izbornih uslova, doneo je neke rezulate, trebalo je da se nastavi sa pritiscima, međutim, ako to ne rezultuje sada u fotofinišu ozbiljnim popravljanjem izbornih uslova to znači da ni bojkot nije iskorišćen kako treba, a novi bojkot je strategija koja ne bi mnogo donela. Besmislen je koliko i izbori. Da li su ta treća strategija protesti, neredi, građanska neposlušnost, štrajkovi ne znam… Ako već prete građanskom neposlušnošću, mislim da to onda mora da ide zajedno sa ovim pregovorima“, zaključuje Stojanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare