Foto: Vesna Lalić

Predstavnici opozicije i učesnici dijaloga oko izbornih uslova pod posredstvom predstavnika Evropskog parlamenta do 1. avgusta treba da pošalju konačne zahteve čije ispunjenje bi značilo njihov izlazak na izbore. Opšti stav među strankama opozicije nakon izbora novih članova i predsednika Upravnih odbora Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, jeste da su ključni zahtevi upravo oslobađanje medija i otklanjanje pritiska na birače. Konačnu odluku o izlasku na izbore opozicija će doneti nakon sastanka sredinom septembra kada će evroparlamentarci dati svoj predlog. U igri je i da ti predlozi budu odbijeni, što dalje vodi u proteste.

Nakon sastanka koji je u prisustvu evroparlamentaraca Tanje Fajon i Vladimira Bilčika održan 9. jula u Palati Srbija, dogovor je bio da učesnici dijaloga predstanicima EP do 1. avgusta pošalju svoje konačne predloge za poboljšanje izbornih uslova. S obzirom na to da su stranke prethodno poslale veliki broj platformi za izborne uslove, prema mišljenju evroparlamentaraca te zahteve je trebalo konkretizovati kako bi se došlo do onih koji su ključni. Nakon toga predstavnici EP bi trebalo da sačine svoj predlog, koji će predstaviti na sledećem sastanku u Beogradu, a koji bi trebalo da bude održan 16. i 17. septembra.

Opozicija je prethodnih dana upozoravala da neće pristati na “kozmetičke” predloge, a lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas u intervjuu za Novu je rekao i da ukoliko ne bude fer izbornih uslova slede protesti, a ne bojkot. Njegov predlog naknadno su podržali svi lideri ključnih opozicionih stranaka u Srbiji.

U narednih nekoliko dana svi će konkretizovati svoje zahteve i poslati ih evroparlamentarcima. Ipak, nisu ohrabreni onim što se u Srbiji dešava dok traju pregovori za izborne uslove. Izbor novog rukovodstva REM, kao i Upravnih odbora RTS i RTV, prema njihovom mišljenju, ne govore u prilog tome da vlast planira suštinski nešto da promeni.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović kaže da je posle toga jasno šta su ključni zahtevi.

Medju nama
Borko Stefanović Foto:Nova S

“Nakon izbora novih članova Upravnih odbora RTS i RTV jasno je da su otvaranje javnih servisa za istinu, a zatim i otklanjanje pritiska na birače dva ključna zahteva. Mi smo predali platformu sa našim predlozima pre početka dijaloga, tako da možda nećemo slati ništa novo evroparlamentarcima. Očekujemo da dobijemo njihove predloge, kada ih dobijemo zauzećemo stav. Ukoliko predlozi budu kozmetički, na tragu reči Vladimira Bilčika da treba da se unapredi demokratija u Srbiji, umesto da se demokratija uvede u Srbiju, mi ćemo ih odbiti”, kaže Stefanović i dodaje:

“Na nama je da uradimo sve što je u našoj moći da građani imaju koliko toliko normalne uslove da izađu na izbore. Ono što se do sada da videti i što vlast pokazuje jeste da će nastaviti sa kampanjom linča. Pre svega mislim na ono što režimski mediji rade Mariniki Tepić, a nikako ne ohrabruje ni izbor novih članova Upravnih odbora RTS i RTV”.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da se moraju povući crvene linije.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Do 1. avgusta treba da predamo naše sugestije oko izbornih uslova. To su zapravo crvene linije preko kojih nećemo ići. Formulisaćemo ih tačno u toku sledeće nedelje i poslati evroparlamentarcima. Nakon toga, na osnovu svih zahteva učesnika dijaloga, oni bi trebalo da daju svoj konačni predlog i da nam ga predstave na sastanku u septembru”, kaže Aleksić za Nova.rs.

I zamenica predsednika Demokratske stranke Dragana Rakić kaže da neće biti pogađanja.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Zahtevi su formulisani u platformi koju smo poslali sa još pet organizacija. U platformi smo dali konkretne predloge kako da se zahtevi sprovedu u delo. Nema pogađanja oko ključnih ciljeva koji se tiču slobodnih i poštenih izbora, ali smo fleksibilni u pogledu načina na koji se onimogu ostvariti. Očekujemo da takav pristup imaju i evroparlamentarci kada budu sačinili predlog sporazuma”.

BONUS VIDEO Vučić: Odoh ja sam Viktorom na jedno lepo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar