Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs; printscreen/twitter.comBozicSandra; printscreen/twitter.comPavleGrbovic; promo logo;: SSp

Kampanja za izbore zvanično još uvek nije ni počela, ali naprednjaci su već izvadili "tešku artiljeriju" i krenuli sa napadima na opoziciju sa svih strana. Sa skupštinske govornice šalju se poruke da su predstavnici bivšeg režima pokrali milione, listu opozicije predstavljaju kao listu Dragana Đilasa, a u tome im se pridružuju i ministri u Vladi. Uporedo, provladini tabloidi crtaju mete na čela opozicionarima, a većina Beograđana može u svojim poštanskim sandučićima da vidi šta vlast stvarno misli o opoziciji. Sve to, u zbiru, nameće zaključak da će ovo biti možda i najprljavija kampanja u poslednjoj deceniji.

„Tražili su izbore, dobiće izbore“, glasila je poruka koju je u jednom od mnogobrojnih gostovanja predsednik Srbije poslao opoziciji.

Osim izbora, opozicija je dobila i novi talas napada od strane vlasti. Iako kampanja napada na opoziciju nikada nije ni prestala, kulminacija je stigla sa redovnim zasedanjem Skupštine.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Gotovo da je u svakoj tački dnevnog reda bio neizostavan i lider SSP Dragan Đilas, za kojeg kažu da je tajkun koji je ukrao 619 miliona evra. Kako tvrde naprednjaci, Đilas je to priznao i sada vodi listu opozicije.

Kažu da svi iz opozicije dolaze na njegov kanabe i da bi lista trebalo da ponese njegovo ime. Orkestrirano se napadaju i Miroslav Aleksić, lider NPS, za kojeg naprednjaci kažu da je zajedno sa svojim tastom ukrao 55 miliona dinara, Srđan Milivojević, Marinika Tepić, Boško Obradović…

Srđan Milivojević, Dragana Rakić, Zoran Lutovac, Vladimir Gajić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Uvrede, teške optužbe i neosnovane laži deo su svakodnevnog vokabulara naprednjačkih perjanica u Skupštini. U tome su im „podršku“ pružili i ministri, uključujući i prvog potpredsednika Vlade Sinišu Malog.

Siniša Mali Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Napadi se nižu i na desnicu i građansku opozicije, čime je već postavljen temelj za kampanju koja može da dobije epitet najprljavije od dolaska SNS na vlast. To tvrde i sagovornici Nove.

„SNS puca iz svih topova, ne žele ništa da prepuste slučaju“

Foto: Nova.rs/video

Politikolog Aleksandar Ivković objašnjava da su i prethodne kampanje bile „prljave“, prepune uvredljivog sadržaja, ali da se već sada vidi da bi u ovoj kampanji moglo da se „puca iz svih topova“.

„Po mojoj oceni, najprljavija kampanja do sada bila je tokom predsedničkih izbora 2017. godine kada je Saša Janković proglašavan ubicom, supruga Vuka Jeremića šeficom narko-klana i slično. Iako je možda pomalo nezahvalno praviti tu vrstu rangiranja, prljava kampanja za predstojeće izbore, prema onome što sada vidimo, svakako pretenduje da bude blizu tog nivoa. To se vidi ne toliko na osnovu sadržaja poruka koje se šalju, koje nisu toliko nove i mogu se nasloviti sa‚ lopovski bivši režim‘”, ističe Ivković.

Sagovornik Nove pojašnjava da se takve poruke vide po sredstvima i kanalima kojima se te poruke šalju, a koje nikada nisu bile brojnije u istom trenutku.

„Grafiti po ulicama, plakati, video-spotovi, već ustaljeni tabloidni mediji i naručena pitanja na konferencijama za štampu, ali i nalozi na društvenim mrežama otvoreni u skorije vreme, poput Detektora laži na mreži X, koji sada služe kao jedan od glavnih izvora ove vrste sadržaja, a koje sada preuzimaju i mejnstrim internet portali“, podvlači Ivković i dodaje:

„Drugim rečima, dok je sadržaj uglavnom nepromenjen, čini se da SNS sada zaista ‘puca iz svih topova‘ kada je reč o negativnoj kampanji protiv opozicije, što ranije nije bio slučaj, bar ne u tolikoj meri. Pretpostavljam da se to može pripisati njihovoj nameri da ništa ne prepuste slučaju jer je ovoga puta trka neizvesnija nego prethodnih godina“, zaključuje Ivković.

Opozicija se targetira na flajerima, mediji crtaju mete na čela liderima stranaka

Poziv na lov opozicionih lidera. Upravo tako izgledaju flajeri i plakati koje naprednjaci dele i lepe širom Srbije.

Ko plaća izradu flajera i plakata za sada nije poznato, ali je očigledno kome to ide u prilog. Evidentno je da iza flajera serijala pod nazivom „Zlikovci po ugovoru“, na kojima se smenjuju lica lidera opozicije, stoji SNS.

Foto:SSP

Osim flajera, štampaju se uvredljivi plakati kojima se oblepljuje grad. U jednom od takvih napada, predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović predstavljen je kao ustaša.

Uz sve to konstantni su i napadi prorežimskih medija, pa i onih sa nacionalnom frekvencijom. Tamo se u „prajm tajmu“ opozicija vređa, napada i što najgore, iznose brojne laži koje niko ne može da demantuju jer deo televizija sa nacionalnom frekvencijom gotovo nikada ne poziva opozicionare.

„Očekuje nas najprljavija kampanja, ne bi me iznenadilo da se pojave novi Belivuci“

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta i nekadašnji predsednik Demokratske stranke (DS) tvrdi da će kampanja na naredne izbore biti najprljavija.

„Sigurno je da će režim, što se bude više osećao ugroženim, biti agresivniji i pribegavati najprljavijim metodama kampanje. Ništa nas ne može iznenaditi kada su oni u pitanju, ne postoji gadost koju nisu u stanju da izmisle i kleveta koju su u stanju da izreknu. Nemaju obzir ni prema kome ko uputi kritiku, a kamo li pre onome koji se kandiduje na izborima. U narednom periodu niko na verbalnom nivou neće biti pošteđen od opozicije i aktivista, niti niko od njihovih porodica“, objašnjava Pajtić za Novu.

Bojan Pajtić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Naš sagovornik dodaje da će jezik korisiiti jezik nasilja, prepun govora mržnje.

„Plašim se da ulazimo u fazu kada će taj stepen mržnje biti podignut visoko u javnom diskursu i ne bi iznenadilo da dođe do pojedinih napada na opozicione predstavnike i štandove. Konačno, ne bi iznenadilo ni da nekakvi novi Belivuci pokušaju da uteraju strah. Tu ne mislim samo na opoziciju, već i na deo birača koji je sklon kada se uplaši, jednostavno ne izađe na izbore. Videli smo na lokalnim izborima da su krstarili crni džipovi, nabildovani ljudi, očigledno iz kriminogenom miljea. Treba očekivati najprljaviju kampanju koju smo ikadi imali“, zaključuje Pajtić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 17. decembra biti raspisani parlamentarni, beogradski, pokrajinski i lokalni izbori u delu opština i gradova u Srbiji.

Ričard Grenel Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Za sada oni još uvek nisu raspisani, ali se to očekuje u narednim danima. Da bi se izbori održali u decembru, potrebno je da predsednik Srbije na obrazloženi predlog Vlade raspusti Skupštinu najkasnije do 2. novembra.

On je najavio da će to učiniti iduće nedelje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare