Foto: Arhiva, TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Na podsećanje Nenada Čanka na tviteru da je danas “Dvadeset godina od 5. oktobra. Da se ne zaboravi”, mnogi su odreagovali direktnim prozivkama, podsećajući ga da je danas u vlasti sa onima protiv kojih se 5. oktobra borilo i za koje je uporno tražio lustraciju.

Činjenica je i da je sam Čanak, u intervjuu listu Danas polovinom juna rekao da “Ujedinjena demokratska Srbija posle izbora može ući u novu vladu samo ako to znači zabranu Socijalističke partije Srbije”, da bi ubrzo učinio suprotno.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

“SPS je karijeristička organizacija vlastohlepnih birokrata, bez ikakvih tragova bilo kakve ideologije kojoj je zbog izostanka lustracije uspelo da otvoreno ne bude u vlasti samo od 2000. do 2003. godine”, izjavio je tada lider LSV.

Međutim, svega tri mesec kasnije, LSV u Novom Sadu ulazi u vlast upravo sa SNS i SPS.

Ovakav potez izazvao je ogorčenje ne samo u delu javnosti koji je protiv vladajuće koalicije, već i unutar same Lige. Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš rekao je da on lično bio protiv koalicije sa SNS-om u Novom Sadu, ali da je “napravljen dogovor između gradskih odbora, i to je nastavak saradnje od prošlog puta” , kao i da su “novosadski ligaši i novosadski naprednjaci uspostavili određenu komunikaciju pa su ulaskom Lige u vlast urađene neke važne stvari”.

Ligi je ovo drugi mandat u vlasti sa SNS i SPS, a sudeći po ciframa, ukoliko se nešto drastično ne promeni, i poslednji. Naime, zbog ulaska u takozvanu “komunalnu koaliciju” na lokalu, kako su čelnici stranke pokušali da se oprvadaju saradnju sa političkim neistomišljenicima, LSV je drastično izgubila na poverenju svojih glasača. Sa skoro 27.000 glasova na izborima 2012. godine, broj glasača se 2016. prepolovio na oko 12.600 glasova. Na poslednjim izbirima, LSV je u gradu u kojoj je osnovana osvojila svega 6.311 glasova. Za ovaj sunovrat razočarani članovi LSV direktno optužuju Čanka, koji ih je pre samo četiri godine ubeđivao da je “verovatnoća da će posle izbora ući u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom u Vojvodini ista kao mogućnost da meteor udari u Zemlju, odnosno jedan prema 24 milijarde”.

Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Ubrzo, obistinio se baš taj jedan posto verovatnoće i Liga je ušla u vlast sa svojim najljućim neprijateljima, za koje je Čanak poslednjih dvadeset godina tražio da budu lustrirani. Od meteora ubrzo je došao i do omekšavanja političke retorike, te je 2019. godine izjavio da “Srbiji ne treba nova, nego bolja vlast”, kao i da “LSV ima dobru saradnju sa vladajućom strankom po pitanju evropskih integracija, ali da, ipak, postoje i tačke oko kojih imaju suprotstavljene stavove.”

„Ako ćemo se baviti samo time kako ćemo da srušimo SNS, ne gledajući šta treba da se uradi, doći ćemo u poziciju da se ceo život provede u uzajamnim trvenjima i munjevitiom brzinom ćemo stajati u mestu“, rekao je lider LSV, ističići kako se nagledao u svom političkom životu priče “da samo srušimo ove, pa će biti bolje” i da nije bilo bolje. Međutim, 6.113 glasova pokazali su Čanku da očigledno može da bude još i gore.