Foto:TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Dok usred izborne kampanje bukte sukobi u lokalnim odborima SNS-a širom Srbije, jedan koji datira još iz 2021. godine je razlog raspisivanja prevremenih pokrajinskih izbora. Da novi lider naprednjaka Miloš Vučević ne ostaje nikome dužan, pokazala je pokrajinska lista na kojoj se ne može naći ime predsednika pokrajinske Vlade u tehničkom mandatu Igora Mirovića, izvori Nove iz SNS ističu da je u pitanju “elegantan način” da se okonča sukob između njih dvojice i Igor Mirović izbaci iz igre tokom naredne podele funkcija.

PROČITAJTE JOŠ:

Lokalni izbori za 17. decembar raspisani su u 65 opština i gradova, ali na tom spisku nema ni jednog mesta u Vojvodini. Uzimajući u obzir činjenicu da su vanredni pokrajinski izbori, ipak raspisani 16. novembra, kada se Skupština Vojvodine samoraspustila, postavlja se pitanje zbog čega postoji potreba za prevremenim izborima na tom nivou vlasti, a na lokalnom, pak ne.

Odgovor na pitanje leži u obračunu predsednika SNS Miloša Vučevića sa predsednikom pokrajinske Vlade u tehničkom mandatu Igorom Mirovićem.

“Pokrajinski izbori podrazumevaju glasanje samo za predstavnike Skupštine AP Vojvodine, dok izbori u lokalnim samoupravama uopšte nisu raspisani. Iako je zakonski rok za održavanje tih izbora je proleće 2024. Godine. U vrhu stranke doneta je odluka da se oni što pre organizuju, kako bi Igor Mirović ostao bez funkcije. Najveći uticaj na ovakav epilog imao je Miloš Vučević, predsednik SNS, s kojim je Mirović u višegodišnjem sukobu”, navodi naš izvor i dodaje da se ovo smatra kao “elegantan” način da se ovaj sukob okonča jer bi, prema njegovim rečima, smena Mirovića imala veći odjek.

Aleksandar Vučić, Vladimir Orlić, Ana Brnabić, Igor Mirović, Miloš Vučević i Branko Ružić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Nakon proglašenja izborne liste naprednjaka za pokrajinu, mnoge je zatekla informacija da se među 120 imena ne može naći ime Igor Mirović. Međutim, poznavaoci političkih prilika u Vojvodini kažu da to nije ništa čudno, jer odavno tinja sukob između Vučevića i Mirovića.

Raskol na liniji Mirović – Vučević počeo je još krajem 2021. godine. U to vreme Vučević je bio gradonačelnik Novog Sada i što je još važnije blizak prijatelj predsednika Aleksandra Vučića (o čemu govori i činjenica da ga je izabrao za svog naslednika na čelu SNS). Konflikt je nastao zbog odluke Skupštine Vojvodine da na sebe preuzme osnivačka prava nad Kliničkim centrom Vojvodine, što je Mirović smatrao protivazakonitim i protivno Statutu Vojvodine, te je zahtevao povlačenje odluke.

Neslaganje je išlo toliko daleko da se činilo će Mirović napustiti stranku i formirati novu, ali strasti su se ipak smirile, jer su naprednjaci Miroviću ukazali “iznenadnu čast” da baš on, nakon sednice Predsedništva SNS pozove građane da na referendumu o ustavnim promenama i zaokruže DA.
Međutim, da se Vučević vodi krilaticom “Pamti pa vrati”, pokazala je pokrajinska lista SNS-a gde Mirović nije dobio čak ni prolazno mesto. Nakon ove odluke, Mirović se nije oglašavao, niti je iz Srpske napredne stranke stiglo obrazloženje zbog čega su odlučili da se odreknu jednog od svojih osnivača i dugogodišnjeg prvog čoveka ove partije u Vojvodini.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare