Foto: OSCE, Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je opomenu Stejt departmenta zbog toga što je spoljnopolitičkog analitičara Edvarda Džozefa nazvao barabom i albanskim botom. Sam Džozef takođe je reagovao na Vučićeve uvrede, nazvavši ga manipulatorom. "Nepristojan je pristojna srpska reč za Vučićevo razdražljivo ponašanje. Diplomate treba da poštuju funkciju predsednika Srbije. Onog koji je trenutno na toj poziciji? Ne toliko", napisao je Džozef.

U prednovogodišnjem intervjuu, 30. decembra prošle godine, predsednik Srbije je komentarišući pisanje bečkog Standarda u kojem se, između ostalog navodi da uklanjanje barikada ne donosi mir, a da posebno uznemirava što su EU i NATO pristali na zahteve militanata pod Vučićem, Vučić je rekao da upravo to pokazuje jedan mali uspeh koji smo na taktičkom nivou postigli.

Aleksandar Vučić gost emisiji Prva tema Foto:Screenshot/Tv Prva

„Baš me briga šta albanski lobisti u Standardu misle“, rekao je Vučić za TV Prvu.

Za Edvarda Džozefa rekao je da je „albanski bot“ i „baraba“ koja dobija mnogo albanskih para.

„Baraba najobičnija u Vašingtonu koja mnogo para albanskih dobija. Ne libim se da kažem istinu, a njima sve to smeta. Zato što smo šahovski precizno odigrali, i to ne slabo, nego jako i igraćemo uvek jako i sve jače“, rekao je Vučić.

Džozef je tim povodom napisao na Tviteru sledeće:

Edvard Džozef. Foto: OSCE

„30. decembra, predsednik Vučić nasilno je tvrdio na srpskoj TV da sam albanski agent i da „dobijam mnogo albanskog novca“, a da samo jedan deo prijavljujem kao prihod. Za zapisnik, ova tvrdnja je potpuno lažna. Vučić nema dokaza kojim bi potkrepio svoje ozbiljne optužbe, jer takva veza ne postoji i nikada nije postojala. Moji stavovi su proizvod desetak godina rada na terenu – u svim sukobima na Balkanu, uključujući i ratne godine. Moje zalaganje politike o Kosovu u centar stavlja dobrobit kosovskih Srba – a ne „kompenzaciju“ Beograda. Nerešen status Kosova koristi Beogradu, a ne zajednici kosovskih Srba ili srpskoj baštini na Kosovu, koji su ključni za očuvanje regionalne stabilnosti“, naveo je Edvard, a zatim upitao:

„Pa šta je to tako ubolo Vučića i njegovog ambasadora u Vašingtonu Marka Đurića koji me je takođe napao? To što sam razotkrio Vučićevu kontinuiranu manipulaciju SAD/EU? Da li je to bila najvažnija poluga onih koji ne priznaju NATO? Korišćenje kosovskih Srba kao piona?“.

Džozef dalje navodi da pribegavanje ličnom napadu na kritičara sugeriše da postoji osnov za kritiku.

„I to sugeriše da je Vučić podložniji javnoj kritici nego što to diplomate shvataju. Umesto da smiri osobu koja prkosi obavezama svoje zemlje kao kandidata za EU ​​– na najozbiljniju krizu u Evropi od Drugog svetskog rata – krajnje je vreme da se Vučić pozove na odgovornost. Sugerišući da sam lobista za novac, Vučić otvara i vrata za pitanja o tome koga Beograd i Banja Luka plaćaju za uticaj – i koje politike/projekte guraju u Vašingtonu“, napisao je Džozef i zaključio: .

„Konačno, klevećući me, Vučić je još jednom otkrio svoj pravi karakter. „Nepristojan“ je pristojna srpska reč za Vučićevo razdražljivo ponašanje. Diplomate treba da poštuju funkciju predsednika Srbije. Onog koji je trenutno na toj poziciji? Ne toliko.

Reagovao je i Biro za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta.

„Prljavim taktikama, kao što su one koje se koriste protiv Edvarda Džozefa, nema mesta u demokratskim društvima“, stoji u njihovoj objavi na Tviteru.

„Nezavisni glasovi i organizacije civilnog društva promovišu odgovornost i transparentnost. Cenimo one koji grade mirno društvo na Zapadnom Balkanu“, piše u njihovoj objavi na Tviteru uz fotografiju specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i Džozefa.

BONUS VIDEO: Novo pomračenje Vučića: Nazvao Novu i N1 „lokatorima“, retorika podseća na devedesete i napade na Ćuruviju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare