Biro za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta reagovao je na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je spoljnopolitičkog analitičara Edvarda Džozefa nazvao albanskim plaćenikom. Vučićeve reči biro Stejt departmenta nazvao je "prljavim taktikama protiv građana", kakvima nema mesta u demokratskim društvima. Podsetimo, reč je o izjavi koju je Vučić dao u prednovogodišnjem intervjuu na TV Prva kad je Džozefa, između ostalog, nazvao "albanskim botom".

U prednovogodišnjem intervjuu, 30. decembra prošle godine, predsednik Srbije je komentarišući pisanje bečkog Standarda u kojem se, između ostalog navodi da uklanjanje barikada ne donosi mir, a da posebno uznemirava što su EU i NATO pristali na zahteve militanata pod Vučićem, Vučić je rekao da upravo to pokazuje jedan mali uspeh koji smo na taktičkom nivou postigli.

„Baš me briga šta albanski lobisti u Standardu misle“, rekao je Vučić za TV Prvu.

Pročitajte još...

Za Edvarda Džozefa rekao je da je „albanski bot“ i „baraba“ koja dobija mnogo albanskih para.

„Baraba najobičnija u Vašingtonu koja mnogo para albanskih dobija. Ne libim se da kažem istinu, a njima sve to smeta. Zato što smo šahovski precizno odigrali, i to ne slabo, nego jako i igraćemo uvek jako i sve jače“, rekao je Vučić.

Dalje je naveo da su na zapadu mislili da su Srbiji oteli Kosovo, da su time završili stvari i da Srbija neće moći da ustane na noge, jer su oni mnogo jaki.

„A, kada kažu ljudi u Republici Srbiji nešto, onda oni ne smeju ni da se pitaju, ne smeju da se pitaju ni Srbi sa severa Kosova.. Ali, sve što možemo da oduzmemo od Srbije, to može. Šta ih briga, lupetaju šta stignu, misle da mogu da budu bezobrazni i bezobzirni jer im se može. Ali, pojavio se neko ko ne zarezuje ni dva odsto ni Džozefa, ni Standard. Rešili smo da budemo svoji na svome, da čuvamo zemlju i ne damo je nikome”, poručio je Vučić.

Podsetimo, Biro za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta reagovao je zbog ove izjave predsednika Srbije.

Prljavim taktikama, kao što su one koje se koriste protiv Edvarda Džozefa, nema mesta u demokratskim društvima, stoji u objavi Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta.

„Nezavisni glasovi i organizacije civilnog društva promovišu odgovornost i transparentnost. Cenimo one koji grade mirno društvo na Zapadnom Balkanu“, piše u njihovoj objavi na Tviteru uz fotografiju specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i Džozefa.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić o otpriznavanju Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare