Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vođa Srpske desnice Miša Vacić opet je uspeo da osramoti i sebe i Srbiju. On se, naime, pojavio na skupu ultradesničara u Rimu održanom pre nekoliko dana, i ništa tu ne bi bilo neobično da Vacić domaćine nije pozdravio tradicionalnim fašističkim pozdravom, visoko podignutom i uspravljenom desnicom pod uglom od 45 stepeni.

Skup pod nazivom „Naša Evropa“ (La Nostra Europa) tog 29. maja okupio je desničare iz čitave Evrope, a među njima je bilo Nemaca, Francuza, Grka, Bugara, Španaca, Portugalaca, naravno Italijana i među svima njima – Miša Vacić. Ovaj događaj najavljen je na Telegram kanalu desničarskog pokreta Forza Nuova, a Vacić i Aleksandar Zdravković kao predstavnici Srpske desnice, navedeni su na prvom mestu.

PROČITAJTE JOŠ:

U izjavi za Radio Slobodna Evropa Vacić je objasnio šta je radio na ovom skupu:

„Razgovarano je o saradnji po pitanju zajedničkih problema kao što su kovid, migranti, sve učestalija propaganda po pitanju udara na porodične vrednosti. Da bez obzira na druge podele u prošlosti koje su imali nacionalisti tih država, treba da gledamo na one izazive koji nam predstoje, svima jednako“.

Uobičajena desničarska retorika. No, tom prilikom Vacić je napravio idiotariju, čime je, po ko zna koji put, uspeo da osramoti zemlju iz koje dolazi.

Uprkos stotinama hiljada Srba koji su stradali od fašista i nacističke ideologije, lider Srpske desnice posegao je za tradicionalnim fašistiškim pozdravom, rukom visoko podignutom u stranu, pod uglom od 45 stepeni.

A šta Vacić kaže na to?

„Pošto je taj samit održan u Rimu, pozdravio sam domaćine rimskim pozdravom. Znači, pozdrav koji je star milenijumima. Hitler je imao dva oka i dve noge, pa ja ne mislim da su novinari Slobodne Evrope nacisti“, rekao je Vacić za RSE, pa nastavio svoje baljezganje:

„Forza Nuova ima svoju političku agendu, to je neka njihova majica (na pitanje zašto su Italijani prodavali majice s porukom „Fašizam za 21. vek“ – prim.aut.). Mi kao Srpska desnica idemo svakog 9. maja na proslavu pobede nad fašizmom“.

Znači, Vaciću, ako je i od tebe, mnogo je.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare