Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

Premijerka Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas prvoj sednici Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Srbije i ocenila je da se ubrzano mora raditi na digitalizaciji i unapređenju zdravstvenog sistema.

Brnabić je, saopšteno je iz Vlade Srbije, rekla da je zdravstveni sistem prepoznat kao jedan od najkompleksnijih i najvažnijih sistema i istakla da će zadatak Koordinacionog tela u narednom periodu biti unapređenje tog sistema i to kako bi se postigla veća efikasnost, povezanost i veći kvalitet zdravstvene zaštite građana.

Premijerka je navela da mora biti obezbeđena i bolja kontrola troškova i postignut bolje povezan zdravstveni sistem, uključujući i državni i privatni sektor.

Na sednici je najavljeno uvođenje i povezivanje modernih informacionih sistema u zdravstvu, koji će obezbediti razmenu svih relevantnih podataka.

Građanima će biti omogućeno da poseduju jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kojem će se nalaziti svi relevantni podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni građanima i njihovim lekarima u svakom trenutku.

Na taj način, kako je objašnjeno, uštedeće se vreme i troškovi, a lekarima i medicinskim radnicima omogući će se više vremena za posvećenost u lečenju pacijenata.

Navodeći primer sistema E-recept, koji se već uveliko primenjuje, kao i Chatbot sistema Covid 19 Info Srbija, kojim su građani do sada razmenili preko sedam miliona poruka, premijerka je najavila uvođenje i drugih digitalnih sistema koji su u pripremi, kao što su telefonska konsultacija pacijenata i lekara, E-bolovanje i E-prijava smrti.

Brnabić je najavila da će uvođenjem sistema E-uput početkom marta, stari sistem papirnih uputa za pacijente u potpunosti biti isključen iz upotrebe.

Na sednici je najavljeno i da će to telo, čiji je potpredsednik ministar zdravlja Zlatibor Lončar, održavati redovne sastanke, a stručnu pomoć će mu pružati Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i eUprava, kao i sve relevantne institucije i poslovne asocijacije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar