Brnabić: Ono što smo videli u Kninu je sramotno, mandatar Vlade „otvorena tema“

Politika 06. avg 202209:16
Podeli:
Ana Brnabić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je sramotno ono što se čulo na jučerašnjoj proslavi u Kninu prilikom hrvatskog obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

„Sramotno je što je rečeno da su Srbi sami sebe proterali iz Hrvatske i da je Beograd kriv za to. Sramotno je i što smo videli ustaški pozdrav ‚za dom spremni‚ kao i ustaške simbole, zastavu i to su poruke Srbima koji su tada proterani da za njih tamo nema povratka“, rekla je Brnabić gostujući na RTS-u.

Dodala je da se iz Evropske unije (EU) čuje, kako je rekla, zaglušujuća tišina, i da se EU ne osvrće na nacističke pozdrave u jednoj svojoj članici.

Navela je da je naše da se sećamo svojih žrtava te

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji u svetlu nedavnih događanja u južnoj srpskoj pokrajini, razgovora koji se u Briselu očekuju 18. avgusta i izjave zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara da mora biti uspostavljena Zajednica srpskih opština ali u skladu da kosovskim ustavom, Brnabić je rekla da ta izjava ne uliva optimizam.

"Eskobar kaže da mora da se sve uradi u skaldu sa ustavom tzv. Kosova, a prištinski Ustavni sud je već rekao da dogovor iz Brisela nije u skladu sa tzv.kosovskim ustavom", rekla je premijerka.

Navela je i da ne vidi prostor za razgovor sa Aljbinom Kurtijem, jer kako je rekla, kod njega nema volje za razgovorom.

"Mi očekujemo Zajednicu srpskih opština kakva je dogovorena u Briselu, to čekamo punih 10 godina", istakla je ona.

Brnabić je dodala da je "otvorena tema" ko će biti mandatar nove vlade čiji će sastav biti poznat u narednih nekoliko nedelja, ali kako je dodala "svakako značajno pre zakonskog roka".

Foto: Printscreen FoNet/video

"To je tema koja je otvorena, videćemo se šta će se dešavati, verujem da ćemo uskoro čuti ko je mandatar i da ćemo uskoro dobiti novu vladu", rekla je Brnabić.

Ona je navela da nije podnela ostavku zbog kritika opozicije koja se pozivala da po zakonu i Ustavu ne može da bude poslanik kao premijerka, dodajući da opozicija "ne poznaje zakon i priča gluposti".

"Ja sam smatrala da čak i kao premijer u teničkom mandatu nije u redu da glasam za predsednika Skupštine iako bi to bilo potpuno u skladu sa zakonom", rekla je Brnabić.

Bonus video: Ana Brnabić pokušala da se našali

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar