Brnabić: Ne očekujem ništa od razgovora u Briselu, Kurti nema želju

Politika 06. avg 202209:24
Podeli:
Ana Brnabić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se nada "konstruktivnom pristupu" u planiranom razgovoru Beograda i Prištine 18. avgusta u Briselu, kada bi trebalo da se sretnu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, ali da "ne očekuje bilo šta dobro".

„Ne vidim da postoji bilo kakav prostor sa Kurtijem, jer kod njega ne postoji želja za razgovorom. Plaši me i da je visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borel rekao da oni ne mogu da nateraju Prištinu na bilo šta. Ali, o čemu mi onda razgovaramo kad je EU garant Briselskog sporazuma“, rekla je Brnabić za Radio televiziju Srbije (RTS).

Kako je navela, Srbija čeka godinama da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO), „ali ne u skladu sa takozvanim kosovskim Ustavom nego kako je dogovoreno u Briselu“.

"Jako je teška situacija, nikad teža i riskantija, moramo da čuvamo mir, ali nikad nije bilo opasnije", rekla je Brnabić.

Ona je navela da specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kaže da ZSO mora biti formirana u skladu sa "takozvanim kosovskim zakonima".

"Ako je to tako onda zaista nemamo o čemu da razgovaramo. Taj takozvani ustavni kosovski sud je rekao da način kako je ZSO dogovorena u Briselu nije u skladu sa njim pa bi to značilo prilagodjavanje već dogovornog i garantovanog od EU", rekla je Brnabić.

Ona je navela da bi to značilo da taj Briselski sporazum "više ne važi praktično što bi dijalog činilo besmislenim".

Bonus video: Brnabić 7. Jun zaštićene kategorije FIAT

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar