Aljbin Kurti
Aljbin Kurti Foto: Menelaos Myrillas / AFP / Profimedia

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da je Zajednica opština sa srpskom većinom u suprotnosti sa Ustavom Kosova i da nema potrebe da se formira nešto što povećava tenzije i narušava odnose.

Verujem da je Srbima na Kosovu, kao i Albancima, Turcima, Bošnjacima, Romima, Egipćanima, Aškalijama i svim drugim građanima potrebna pravda na delu, a ne udruženja koja podižu tenzije, remete naše odnose i usrećuju nekoga u Beogradu, rekao je Kurti na konferenciji za medije, prenosi Reporteri.

Prema njegovim rečima, formiranje ZSO nikada nije bio zahtev kosovskih Srba, jer oni žele pravdu i zaposlenje.

Potrebno je razlikovati zahteve koji dolaze odozdo i koji imaju demokratski i socijalni karakter, od zahteva koji dolaze odozgo i imaju nedemokratski i hegemonistički karakter, kazao je Kurti.

Dodao je da je Vlada Kosova posvećena da se ustavnost i zakonitost poštuje i u potpunosti sprovodi na celoj teritoriji Kosova i naveo da dijalog sa Beogradom treba da bude principijelan i izbalansiran.

Želimo dijalog zbog dogovora, a ne dijalog zbog dijaloga. To znači da sporazumi o našim odnosima sa Srbijom definitivno treba da budu usredsređeni na međusobno priznanje. To je jasan, precizan i dobar put za koji smo, naravno, izrazili svoje stavove, ali i konstruktivan pristup, rekao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

BONUS VIDEO: Srbi Vučiću: Da li stojite iza nas,ako ne samo da se branimo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar