Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Skupštini Srbije da će još večeras pokrenuti inicijativu za otvaranje graničnih prelaza sa Mađarskom, koji su bili zatvoreni ili kojima je bilo skraćeno radno vreme, zbog bolje kontrole ulaska u Srbiju usled pandemije korona virusa.

Na situaciju sa graničnim prelazima skrenuo je pažnju poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor u Skupštini Srbije koji je zamolio premijerku da se granični prelaze otvore.

On je istakao da trenutno radi prelaz Horgoš 1 i Kelebija, dvokratno od 7 do 10 časova i od 17 do 19 časova rade Bački breg i Bački vinogradi, a da uopšte nisu u funkciji prelazi Rastina, Bajmok, Horgoš 2, Ðala i Rabe.

Naveo je da na području Banata nema nijednog graničnog prelaza koji je u funkciji, navodeći da građani moraju mnogo da putuju da bi prešli granicu, a nije reč o turistima već o ljudima koji ili imaju rođake u drugoj zemlji ili idu da tamo rade.

Pastor je pitao i kada će biti započete aktivnosti na rekonstrukciji prelaza Horgoš, ukazujući da su sredstva u budžetu u iznosu od 520 miliona dinara već obezbeđena.

“Pokrenuću odmah inicijativu za otvaranje graničnih prelaza. Mi smo neke prelaze zatvorili, drugim smo skratili radno vreme zbog bolje kontrole ulaska u Srbiju usled pandemije korona virusa, da bismo zaštitili garđane. Sada kada je situacija stabilna u Srbiji još večeras ću porkenuti to pitanje”, navela je Brnabić.

Što se tiče graničnog prelaza Horgoš, očekuje se izdavanje građevinske dozvole i početak radova na jesen 2021.godine, dodala je premijerka.

Brnabić je kazala da se završetak rekonstrukcije i dogradnje graničnog prelaza Horgoš očekuje 2023.godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar