Foto:TANJUG/ TANJA VALIC

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je danas da ne postoji prepreka da se između Srbije i Mađarske postigne dogovor o putovanjima bez ograničenja u smislu vakcina protiv virusa korona i očekuje da se EU, odlučujući o tom pitanju, drži temeljnih evropskih vrednosti.

Selaković je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, a odgovarajući na najave iz Brisela da postoji mogućnost da se u zemlje EU putuje samo ukoliko je neko vakcinisan vakcinama odobrenim u Uniji, podvukao da su evropske vrednosti sloboda kretanja, ali i nemešanje onoga što mnogi zovu geopolitikom sa onim što se u Srbiji naziva zaštita zdravlja građana.

„Sa naše strane ja ne vidim ni jednu jedinu prepreku da se između Srbije i Mađarske nepostigne taj dogovor o putovanjima koja su bez te vrste ograničenja kada su u pitanju oni koji su vakcinisani, a s druge strane očekujem da se EU odlučujući o jednoj ovakvoj stvari drži onoga što jesu temeljne evropske vrednosti, a to je i sloboda kretanja i nemešanje geopolitike sa onim što mi nazivamo zaštitom zdravlja građana“, kazao je Selaković.

Ističe da na prvom mestu kada se vakciniše stanovništvo to se čini da bi ga zastitili od smrtonosnog virusa, a ne da biste mu omogućili da putuje, nakon čega se tek otvara pitanje putovanja.

„Srbija i Mađarska demonstriraju u svom postupanju u ovakvoj situaciji da su na najviše mesto među svojim prioritetima stavile zaštitu zdravlja svojih građana. Da smo mogli ranije da dobijamo vakcine, išli bismo ranije u vakcinaciju i zaštitili bismo mnoge živote naših građana koji nisu uspeli da prežive ovu opaku i tešku bolest“, poručio je šef srpske diplomatije.

Kako je naveo, i Srbija i Mađarska će nastaviti da vakcinišu svoje građane što će, smatra, biti od velike koristi za građane na prvom mestu, a uz to i za privredne sisteme i ekonomije dve zemlje.

Selaković je naveo da zaključno sa jučerašnjim danom, u Srbiji vakcinisano više od dva miliona i 50.000 građana i pozvao je sve u Srbiji, ali i u Mađarskoj, da nastave sa vakcinacijom, da se na taj način zaštite i budu ponosni na svoje države koje su na ovom testu pokazale kako se brine o zdravlju građana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar