Ana Brnabić i Karen Donfrid
Ana Brnabić i Karen Donfrid Foto: TANJUG/ SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa pomoćnicom državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Кaren Donfrid o bilateralnoj saradnji dve zemlje, dijalogu Beograda i Prištine, regionalnoj saradnji i procesu evropskih integracija.

Brnabić istakla je da su proces evropskih integracija i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti od ključnog značaja za Republiku Srbiju i da su mir i stabilnost suštinski važni za budućnost Zapadnog Balkana.

Govoreći o važnosti regionalne saradnje, Brnabić je istakla inicijativu „Otvoreni Balkan“ kao „dobar primer povezivanja svih građana regiona i pre svega mladih“.

„Srbija je posvećena nastavku reformi u oblasti vladavine prava, a najvažniji deo tog posla urađen je usvajanjem ustavnih amandmana u januaru ove godine, što predstavlja preduslov za jačanje nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca“, rekla je Brnabić, dodavši da je Vlada posvećena nastavku dijaloga i otvorenoj komunikaciji sa organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija.

Pomoćnica državnog sekretara Кaren Donfrid čestitala je na dobrim ekonomskim rezultatima Srbije. Zaključeno je da je dalje jačanje i unapređenje ekonomske saradnje od važnosti za obe strane, kao i da su američke kompanije i investicije važne za Srbiju, naročito u oblasti IT i novih tehnologija.

Brnabić i Donfrid razgovarale su i o dijalogu Beograda i Prištine, a predsednica Vlade naglasila je da je Srbija otvorena i spremna za nastavak dijaloga i podsetila da Priština još uvek nije uradila ništa na formiranju Zajednice srpskih opština što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom još pre devet godina.

Brnabić je u razgovoru istakla dobru saradnju i komunikaciju sa КFOR, koja je naročito važna za Srbe koji žive na Кosovu i Metohiji.

Donfrid je rekla da Sjedinjene Američke Države podržavaju nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Ona je takođe dodala da SAD snažno podržavaju proces evropskih integracija regiona.

Brnabić i Donfrid razgovarale su i o aktuelnim geopolitičkim temama.

BONUS VIDEO Analiza Ane Brnabić: Fenomen neprevaziđene bizarnosti

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)