Edi Rama, Nikola Dimitrov i Aleksandar Vučić Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Ideja "Otvorenog Balkana" neće biti sklonjena. Zapravo je došao momenat za njeno oživljavanje ali problem predstavljaju političke elite, navodi Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Sada je, pre svega, problem u Beogradu i dok Beograd ne zauzme jasan stav i usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, postojaće izvesno nepoverenje u politiku koju zastupa predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao jedan od vođa inicijative „Open Balkan“, kaže Janjić.

On ne vidi mnogo osnova u medijskim spekulacijama da Zapad vrši pritisak na zemlje regiona kojim bi bila okončana inicijativa „Otvoreni Balkan“ – za ekonomsku saradnju i formiranje jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu, koju su do sada podržale Albanija, Srbija i Severna Makedonija.

Ovu inicijativu snažno su podržale Sjedinjene Američke Države (SAD), kao i Velika Britanija i zemlje Evropske unije, podseća Janjić, zbog čega zaključuje da joj sada neće oduzeti tu podršku ali da postoji jedna vrsta nepoverenja – pre svega u lidere i imidž političara koji predvode incijativu zbog čega je razvoj „Otvorenog Balkana“ usporen.

„Beograd izaziva nepoverenje zbog politike koju su zastupali Vlada i Vučić do sada jer paralelno sa tom idejom dobre saradnje vi imate ideju svađanja i konfrontiranja. Vučić je u poslednje dve godine paralelno forsirao region i istovremeno vodio jednu politiku naglašenog etno-nacionalističkog populizma, to je podiglo mnoge sumnje“, rekao je Janjić i dodao:

„Vreme je da se to menja, a prvi ispit je danas (petak) sa Dodikom. Drugi je onaj koji je Srbija već odložila ali će morati da ga reši – to je pitanje vlasništva nad energetskim kompanijama – kada se dokaže da nema ruskih koje se predstavljaju kao srpske.“

Opširnije čitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO – Da li je Otvoreni Balkan pokušaj regionalnog odgovora na zastoj u evrointegracijama?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar