Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Članica Predsedništva SNS i premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je danas na pismo Dragana Ðilasa čelnicima EU i navela da je to sramoćenje zemlje zarad jefitnih političkih poena.

Na dan kada je Srbija, kao treća po redu zemlja u Evropi, nakon Velike Britanije i Švajcarske, započela vakcinisanje stanovništva, u Brisel je stiglo pismo Dragana Ðilasa u kom se on žali da u Srbiji ne postoje pouzdani podaci o tome kada će se i sa kojom vakcinom vakcinisati, čime on, kako navodi Brnabić, pokazuje elementarno neznanje.

„Kako je moguće da ne zna da su vakcine Fajzer Biontek u Srbiji identične vakcinama tih kompanija u EU ili SAD, ili nekoj trećoj zemlji?“, upitala je Brnabić.

Ona je podsetila da je Ðilas i 16. septembra pisao EU, kada je apelovao da Srbija postane deo COVAX mehanizma, iako su, kako kaže, u tom trenutku pregovori sa COVAX-om već biti gotovi i dogovorena uplata avansa.

A pre toga je, navodi Brnabić, u jednom od pisama EK, „tužio“ Srbiju i predsednika Vučića Briselu zbog zahvalnosti Kini na pomoći koju su poslali Srbiji tokom prvog udara virusa.

„To se zove sramoćenje zemlje zarad jefitnih političkih poena i disciplina je u kojoj je Đilas evropski i svetski šampion“, navela je Brnabić u pisanoj izjavi.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednik SSP Dragan Ðilas uputio je danas pismo komesaru za proširenje EU Oliveru Varheljiju i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen u kojem im se zahvaljuje na brzoj reakciji komesara Kirijakidesa i Valeana na pismo srpske opozicije, pripisujući opoziciji zasluge za obezbeđivanje vakcine protiv Covid-19 za Srbiju i ceo Zapadni Balkan.

On je, kako se navodi u saopštenju SSP, „zatražio od EU da uključi Srbiju i države Zapadnog Balkana u proces vakcinacije istim vakcinama koje će biti korišćene u EU“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare