Miša Brkić
Miša Brkić Foto: N1

Brojne međunarodne institucije ocenjuju Srbiju kao državu koja klizi u nedemokratski režim i sa tog stanovišta opozicija ima pravo da traži fer i demokratske izborne uslove, izjavio je za N1 novinar Miša Brkić koji je, međutim, dodao da od opozicionih partija nije čuo stavove o nekim od ključnih pitanja za ovdašnje društvo.

„Brojne među institucije ocenjuju Srbiju kao državu koja klizi u nedemokratski režim. S tog stanovišta opozicija ima pravo da traži fer i demokratske uslove zapisane u svim relevantnim dokumentima ove zemlje, da na njima istrajava, i da pokuša uz pomoć EU i SAD da izdejstvuje da se ti uslovi poštuju“, kazao je Brkić u Novom danu TV N1.

To se, prema njegovim rečima, pre svega odnosi na slobodu medija, budući da, kako je rekao, mediji u Srbiji trenutno nisu platforma na kojoj glasači mogu nepristrasno da se informišu o svim temama.

„Ono što nas zabrinjava je to što opozicija nema odgovore na neka ključna pitnaja ovog društva ili se ne izjašnjava. Ne vidim stav opozicije o dešavanjima u Crnoj Gori i angažmanu Srbije u tim dešavanjima. Od toga do čak da kažem ove epidemiološke situacije, vakcinacije nedovoljnog broja ljudi, stava prema antivaksirima, a da o ekonomiji tek ne govorim“, istakao je Brkić.

Ocenio je da se opozicija ponaša kao da su letnji meseci za odmor, a izbori će biti održani već u aprilu naredne godine.

„Nema tako mnogo vremena do aprila, mislim da ovo leto nije bilo za godišnje odmore“, poručio je on.

Upitan čini li mu se da je u opoziciji „veća gužva“ na desnom političkom spektru, nego na levom, Brkić je rekao da je lievica na globalnom nivou izgubila svoju moć i uticaj.

Podsetio je da je četvrta industrijska revolucija u toku, i da sve veći broj pripadnika radničke klase čine IT stručnjaci, koji se u Srbiji mogu svrstati u višu srednju klasu, dok je veliki deo tradicionalne radničke klase, kako je rekao, „potkupljen“ od strane vladajućeg režima u zemlji.

„Pokušaj levice da preko ekolokoških tema zauzme deo političkog prostora je legitiman, on se događa i u Evropi. Mislim da ekološka svest u Srbiji nije još na tom nivou i ovi pokreti pokušavaju tu svest da podignu, ponekad na pogrešan, mnogo češće na ispravan način, ali mislim da to nije dovoljno da levica privuče dovoljno glasača“, ocenio je gost Novog dana.

PIO fond se koristi kao kasica prasica za kupovinu glasova

Brkić se osvrnuo i na status penzionera u Srbiji, ocenjujući da postoji izvesna i ne tako mala šansa da penzioneri dobiju Srbiju pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog smenjanja penzija zarad, kako je vlast tada tvrdila, makroekonomske stabilnosti zemlje.

„Ključna stvar o kojoj niko ne govori, to je da PIO fond ne bi smeo da bude vezan za vlast, to je fond u kojem vlast nema nikakvog uticaja i ne sme da se meša. To je bilo jedino mesto gde smo ostavljali svoj novac za stare dana, hvala bogu sad ima i privatnih fondova u koje ljudi mogu da uplaćuju, čak ni u ovoj državi nema dovoljno informacija da kažu: ‘Ljudi, nemojte se oslanjati samo na državni penzioni fond’“, kazao je Brkić.

Podsetio je da je država devedesetih ispraznila PIO fond kako bi taj novac iskoristila za „ratne avanture Srbije“, i da se taj fond od tada nije opotavio zbog čega se i dan danas deo novca iz budžeta izdvaja za penzije.

Brkić je kazao da nijedna vlast posle 2000. godine nije bila spremna da novac od bilo koje privatizacije uplati u PIO fond i na taj način ga sanira i pusti ga da posluje potpuno nezavisno od izvršne vlasti.

Umesto toga, koristi se kao kasica prasica da iz njega „delkaju“ novac pred izbore i tako kupuju glasove, zaključio je gost Novog dana.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar