Aleksandar Ivanović, Momčilo Trajković i Milivoje Mihajlović
Aleksandar Ivanović, Momčilo Trajković i Milivoje Mihajlović Foto: N1

Aleksandar Ivanović, bratanac ubijenog Olivera Ivanovića, kaže da je uveren da postoje snimci ubistva kosovskog političara i da je jedini garant da taj zločin neko “ne gurne u fioku zaborava” - da se o tome priča u javnosti. “Ako ne postavljamo pitanje ko stoji iza svega ovoga, samo se postavlja pitanje kad i ko je sledeći”, rekao je Ivanović u emisiji (Re)kontrukcija.

On smatra da će biti potrebno da se promeni politički trenutak pre nego što isplivaju činjenice o ubistvu Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”, koji je ustreljen 16. januara 2018. godine, prenosi N1.

Prema njegovim rečima, centrima moći su potrebni “igrači” koji će sprovoditi određenu politiku, a Ivanović je bio neko ko “remeti tu igru”.

“Zato će biti važno sačekati neki drugi politički trenutak, koji će promeniti aktere i strategije tih centara moći”, rekao je Aleksandar Ivanović. Izrazio je uverenje da će se pod tim okolnostima pojaviti i snimci zločina.

Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma kaže da se u Srbiji simulira borba za Kosovo, a da je najbolji primer simulacije kada je Srpska lista održala minut ćutanja za Olivera Ivanovića tek nakon što ih je novinarka N1 pitala da li nameravaju da mu odaju poštu na godišnjicu ubistva.

“Oni su mogli juče da obeleže četiri godine od ubistva mnogo dostojanstvenije, ali njih to ne interesuje”, rekao je on.

On je kazao da se na severu Kosova na hiljade ljudi plaši, na šta se nadovezao Ivanović, rekavši da se ne plaše međunarodne zajednice ili Albanaca, nego Srba.

“Plaše se zapaljenog automobila, plaše se Oliverovog slučaja. Strah je savršen model za upravljanje takvom jednom sredinom i Oliver se tome jasno suprotstavljao”, kazao je.

Novinar Milivoje Mihajlović kaže da je u Beogradu “zid ćutanja” jer četiri godine posle ubistva nije poznato ko je tužilac ni ko vodi istragu. Istovremeno, “neka paralelna priča” se vodi u medijima – sve što je izgovoreno, po njegovom mišljenju, ima za cilj da se “dezavuiše istraga”.

“Nemamo bilo kakvo svetlo na kraju tunela koji se zove istraga ubistva Olivera Ivanovića”, rekao je Mihajlović.

Aleksandar Ivanović kaže da je porodica Olivera Ivanovića posredno došla do informacije da je istraga njegovog ubistva proglašena tajnom.

Podseća na hapšenje grupe Veljka Belivuka, kada je, kako kaže, javnost danima gledala najsurovije scene, dok je, kako kaže, “u slučaju Olivera – tajna”.

Dodaje da su nakon 2012. predstavnici vlasti u Beogradu omogućili kosovsku policiju, povukli sudove Srbije sa severa Kosova, ustupili Prištini energetski sistem i pozivni telefonski broj, ali nema saradnje u istrazi ubistva Ivanovića.

“Zašto je problem da im damo rezultate istrage do kojih su došle naše službe i organi?” upitao je on.

Milivoje Mihajlović smatra da sudski proces neće dovesti ni do čega, a njega “najviše nervira ćutanje međunarodne zajednice”.

Ističe da su sve ulice u Mitrovici bile pokrivene kamerama još 2000. godine, a da je most u tom gradu pod nadzorom “sa zapada i istoka”, međutim pod takvim okolnostima se desilo političko ubistvo jednog lidera.

Mihajlović kaže da je siguran da će se otkriti ko je ubica kada se “magla digne sa Kosova”, a da bi samo ozbiljan tim profesionalnih policajaca i tužilaca iz Evrope mogao da dođe do konkretnih podataka.

Ubistvu Ivanovića prethodilo je više incidenata, zastrašivanje i kampanja protiv njega na TV Pink i u drugim prorežimskim medijima u Srbiji.

U emisiju (Re)kontrukcija uključio se i političar sa Kosova Marko Jakšić, koji je kazao da nakon Ivanovićevog ubistva niko ne sledi ono za šta se zalagao, i da nema drugačijih od Srpske liste koju podržava Beograd.

“I bojim se da ih neće ni biti dok se uslovi ne promene”, rekao je on, upozoravajući da je jednoumlje opasno.

Ocenio je da “svi znamo” ko je organizovao “prljavu kampanju protiv Olivera, ko ga je pratio kad je išao na sastanak sa komandantom KFOR-a, ko je puštao i naručio onaj ogavni spot na Pinku”.

“Neke podele su poželjne. Nikom od nas ne bi bilo prijatno da sa predsednikom Vučićem pali sveće u hramu Sv. Save”, rekao je Jakšić.

Aleksandar Ivanović je istakao da je za javne istupe poput Jakšićevog potrebna velika hrabrost. Govoreći o kampanji protiv Olivera Ivanovića, kaže da je “cela ta atmosfera svedočanstvo, spomenik ludosti i nenormalnosti u kojoj živimo i koja za posledicu ima gubitak jednog čoveka”.

Novinar Milivoje Mihajlović osvrnuo se na optužbu protiv ubijenog srpskog političara za ratni zločin, navodeći da je “svima bilo jasno da on nema veze s tim”.

“To je bio montiran politički proces i ni dan danas nije jasno ko je napravio tu ujdurmu”, rekao je on, dodajući da “neki izvori iz međunarodnih misija kažu da se zamerio mnogima u Euleksu” jer je govorio o njihovoj navodnoj korupciji.

Momčilo Trajković kaže da su predstavnici vlasti u Beogradu kasnije zloupotrebljavali činjenicu da je država pomagala Ivanoviću dok je bio u zatvoru.

Ivanovićev bratanac se prisetio priče o susretu Olivera Ivanovića na stranom aerodromu sa bivšim članom Unmika, koji ga je upozorio da “neko ima nameru” da ga dovede u vezi sa ratnim zločinima.

“To je bilo mnogo pre nego što je došlo do hapšenja”, rekao je on.

Momčilo Trajković istakao je da je Ivanović bio “institucija” i “čovek kompromisa”, kome su svi dolazili jer je govorio engleski i albanski.

“Da je ostao (živ), mogao je da usmeri čitavu situaciju na jedan drugi način. Nažalost on je smetao svima. Beogradu, Prištini i međunarodnoj zajednici”, rekao je on.

BONUS VIDEO: Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića. Ko opstruiše istragu