Foto: Printscreen/Youtube/Fudbalski savez Srbije; Printscreen /SNS

Iako je Branislav Nedimović član Predsedništva SNS, što je nespojivo s njegovom funkcijom potpredsednika u Fudbalskom savezu Srbiju (FSS), to nije bila prepreka da bivši ministar poljoprivrede obavlja ovu funkciju. Niko nije video ništa sporno u nespojivosti dve funkcije ni kad su delegati jednoglasno izabrali novog predsednika i potpredsednika FSS.

Budući da relativno brzo izašao iz trke za predsednika FSS, Nedimović je pružio podršku kandidatu Draganu Džajiću koji je postao predsednik i odlučio da u svoj tim uvrsti bivšeg ministra poljoprivrede. Od kada je odlučeno da Nedimović neće biti deo nove Vlade, sa pozicije člana Predsedništva SNS stigao je u možda i najbitniju fotelju u Staroj Pazovi, imajući u vidu ogromna ovlašćenja koja će imati.

Njegov izbor prošao je „glatko“, budući da je većina delegata jednoglasno podržala i njega i predsednika Dragana Džajića. On je postao potpredsednik, sa širokim ovlašćenjima, ali i sa očiglednim kršenjem aktuelnog statuta FSS.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

U Statutu Fudbalskog saveza Srbije u član 4 navodi se da su članovi neutralni po pitanju politike i relegije, te da će obezbediti da i njihovi članovi ostanu neutralni. Pored toga, dodaje se da će izbegavati bilo koji vid neprimerenog političkog mešanja.

Konačno, u članu 40. Statuta FSS, u uslovima za članstvo u organima saveza navodi se da ne sme da bude u organima političke stranke i to: član Glavnog odbora, Predsedništva i Izvršnog organa.

Kao što je već navedeno, iz analize Statuta FSS vidi se da su funkcije u izvršnih organima nespojivi sa funkcijama poput članstva u Glavnom odboru ili Predsedništvu stranke.

Foto: Printscreen SNS

Upravo je Nedimović član Predsedništva SNS, što se može videti kroz „nekoliko klikova“ na sajtu najveće stranke u Srbiji.

Foto: Printscreen SNS

Advokat Nikola Lakić kaže da Branislav Nedimović ne bi mogao u isto vreme da obavlja funkciju potpredsednika FSS i člana predsedništva SNS-a, čime se preko njega vrši politički pritisak na FSS od aktuelnog režima.

„Statut FSS čl. 40 jasno predvidja da ne bi mogao da obavlja funkciju člana statutarnog organa FSS u ovon slučaju potpredsednika FSS i člana predsesništva SNS-a. Takođe Zakon o sportu u čl. 33 jasno predvidja da član uprave sportske organizacije ne može biti lice koje vrši funkciju u političkoj organizaciji. Kako Branislav Nedimović u isto vreme sedi u Predsedništvu SNS-a i u fotelji potpredsednika FSS jasno je da on na taj način krši zakon i statut FSS i da se na taj način preko njega vrši politički pritisak na FSS od strane režima Aleksandra Vučića“, naglašava Lakić.

Sagovornik Nove objašnjava da FIFA i UEFA kao krovne organizacije ne trpe upliv politike u sport, tačnije fudbal i da se dešavalo da su mnogi savezi u svetu bili sankcionisani zbog nedozvoljenog uticaja političkih stranaka i izvršne vlasti u rad fudbalskih organizacija.

„Moguće je i da FSS u budućnosti bude sankcionisan zbog nedozvoljenog uticaja režima Aleksandra Vučića koji se preko Branislava Nedimovića sprovodi u fudbalskoj organizaciji. Imenovanje Branislava Nedimovića za potpredsednika FSS isključivo je odluka Aleksandra Vučića koji je svog čoveka od poverenja postavio na tu funkciju kako bi zajedno sa Sinišom Malim rukovodio izgradnjom nacionalnog stadiona i kako bi na taj način Aleksandar Vučić preko njih dvojice imao punu kontrolu nad tim projektom.“, ističe Lakić.

Nikola Lakić Foto:FoNet/Božana Pavlica

Kako tvrdi, osim što je nepotreban, preskup je projekat u kome će se sprovesti najveća pljačka u modernoj istoriji Srbije.

„To je suština njegovog imenovanja na tu poziciju, sve ostalo pa i priče kako će on unaprediti fudbalsku organizaciju i Srpski fudbal nisu bitne i neće se desiti jer je izgradnja i ugradnja j vezi nacionalnog stadiona prioritet režima Aleksandra Vučića“, zaključuje Lakić.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ Mirko Poledica napominje da ukoliko je Nedimović član Predsedništva SNS, time je definitivno prekršen statut FSS.

Mirko Poledica Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Ako je Nedimović zaista član Predsedništva stranke, on nije mogao da bude biran na bilo koju funkciju u FSS. U tom slučaju Izvršni odbor FSS ili Odbor za hitna pitanja FSS morao bi odmah da bez odlaganja razreši Nedimovića sa funkcije koju obavlja u savezu“, poručuje Poledica.

Iako je bivši ministar poljoprivrede Branislav Nedimović bio viđen za ministra ili čak za premijera, svi su bili iznenađeni kad su čuli da njegovog imena nema na spisku. Govorio je lider naprednjaka Aleksandar Vučić da su neki ministri „podbacili“ i da nisu dobro radili, a da li je mislio i na Nedimovića, ostaće misterija.

Da se nešto čudno dešava u vezi s Nedimovićem, bilo je jasno uoči aprilskih izbora. Tadašnji ministar poljoprivrede nije bio na listi Srpske napredne stranke, iako je na izborima 2020. bio njen nosilac.

Nekoliko meseci posle izbora, u avgustu, mediji su objavili da je Nedimović izrazio želju da ne bude u novoj Vladi Srbije.

Nedimović je dugo „krčio“ put u stranci, a svoje poverenje davno je stekao kod lidera stranke Aleksandra Vučića. Njegov uspon u SNS krunisan je mestom u Vladi kad je postao ministar poljoprivrede. U jednom trenutku Nedimović se bojažljivo spominjao i kao mandatar za sastav nove Vlade, na šta je on odgovorio da „u novinama piše svašta, te da je samo u kladionici viđen za mandatara“.

Iako je 2021. godine bio domaćin proslave naprednjaka, u oktobru, Nedimović se nije ni pojavio na slavi ove stranke u oktobru prošle. Nije bilo nikakvih saopštenja zbog čega Nedimović nije došao na proslavu, ali mnogi su to dovodili u vezu s odlukom Vučića da Nedimović ne bude više u Vladi.

Od tada, učestvuje u radu stranke i njenim aktivnostima, a direktno je uključen i u izbore u opštinskim odborima stranke, na kojima je praktično koordinator.

Bonus video: Pogledajte kako je Nedimović ponovo obrukao Srbiju u Crnoj Gori

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare