Foto:Vesna Lalić

Nijedan srpski ministar poljoprivrede u poslednjih 20 godina nije se dobro proveo na toj funkciji, a gotovo svima su po okončanju ministarskog mandata političke karijere krenule nizbrdo. To, međutim, neće biti slučaj sa Branislavom Nedimovićem, koji će kao prvi na listi na izborima predvoditi koaliciju oko Srpske napredne stranke. Naprotiv, očekuje se da će u budućoj vladi dobiti značajniju ulogu, ali je malo verovatno da će to biti premijerska.

Nedimović je poslednje četiri godine obavljao funkciju ministra poljoprivrede, a za to vreme na sebe nije skretao pažnju velikim uspesima, ali ni aferama ni skandalima.

Pojedini predstavnici struke govorili su da kao ministar nije napravio veliki pomak u svom resoru, mada ga većina predstavnika međunarodnih organizacija, sa kojima Vlada i ministarstva sarađuju na raznim projektima, poštuje i smatra zahvalnim i odgovornim saradnikom.

Njegov stranački šef Aleksandar Vučić govorio je da je reč o „sjajnom momku“, jedinom u Vladi „protiv koga nema niko šta da kaže“.

Možda se baš imidžom „dobrog momka“ vodio lider SNS-a kada je odlučio da baš Nedimović bude na čelu liste naprednjaka.

Za širu javnost to je bilo veliko iznenađenje, a prema pisanju medija i za same članove SNS-a.

Ko je zapravo Nedimović?

Od DSS, preko DS, do SNS

Evidentno je da ne pripada krugu izvornih naprednjaka, u čije redove je ušao pre šest godina. Dobar odnos imao je sa svojim saradnicima u Ministarstvu poljoprivrede, stranačkim kolegama, ali i prema novinarima.

Pre ulaska u SNS bio je član nekoliko stranaka, uglavnom onih koji su u to vreme bile na vlasti.

Branislav Nedimović je bio aktivan i tokom poplava u Srbiji u junu prošle godine. On je krajem 2018. izjavio da su sistemi odbrane od poplava u Lučanima tako urađeni da „se Lučani mogu odbraniti od svega onoga što danas nauka poznaje“. Međutim, šest meseci kasnije 200 domaćinstava, urušeno 15 mostova, a oštećeni su brojni putevi.

Kao funkcioner DSS izabran je na izborima 2003. zа nаrоdnоg pоslаnikа u Skupštini Srbije. Iako je pet godina kasnije ponovo ušao u parlament, odlučio se za mesto gradonačelnika Sremske Mitrovice, gde je pobedio u izbornoj trci.

DSS je napustio 2008. zbog neslaganja sa politikom stranke, a bio je aktivan u Pokretu „Mitrovica evropska regija“ koji je 2009. potpisao tehničku saradnju sa DS u Vojvodini. Krajem 2010. godine pristupio je Demokratskoj stranci, ali ga, kako je objavio Istinomer, lokalni odbor nije primio u svoje redove.

„Moj ulazak u DS lična je odluka, jer mislim da je dobro za Mitrovčane i budućnost ovog grada da budemo na strani koja krči put u Evropu“, rekao je Nedimović pred sam kraj 2010. godine.

Foto:Vesna Lalić

Naredne godine osnovana je Grupa građana „Vredna Mitrovica“, nastala objedinjavanjem više nevladinih organizacija, a za predsedavajućeg izabran je upravo Nedimović, tada gradonačelnik Sremske Mitrovice.

U SNS je ušao 2015. godine i preuzeo Gradski odbor SNS od dotadašnjeg predsednika Milana Kovačevića.

„Nakon nekoliko razgovora sa premijerom Vučićem postignut je dogovor oko mog prelaska u SNS. Odlučio sam se na taj korak zbog daljeg razvoja grada“, izjavio je tada Nedimović, a preneo Blic.

Funkciju gradonačelnika Sremske Mitrovice obavljao je do 2016. godine, a potom je izabran za ministra poljoprivrede.

Iako je prvi na listi SNS-a na predstojećim izborima, mnogi su ga već videli kao naslednika Ane Brnabić, ali se sada čini da je to ipak malo verovatno.

„To što je prvi na listi, ne znači da će biti premijer, ali svakako će imati značajniju ulogu u vladi“, rekao je nedavno Vučić.

O pričama da bi ipak mogao da bude novi premijer Nedimović nerado govori. Nedavno je izjavio da njega u ovom trenutku interesuje samo Ministarstvo poljoprivrede i procesi koje je započeo.

„Te druge priče me ne dotiču u ovom trenutku, niti sam u bilo kojoj formi zainteresovan za to mesto. Ima dovoljno kandidata za premijera koji su bolji i iskusniji od mene. Ja sam mali miš u celoj priči“, rekao je Nedimović.

Ni kladionice mu ne daju najveće šanse za budućeg predsednika vlade. Sudeći po kvotama, verovatnije da na toj funkciji ostane Ana Brnabić ili da je preuzme aktuelni ministar finansija Siniša Mali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare