Lokalni lider Zelenović
Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Koja je tajna Nebojše Zelenovića, gradonačelnika Šapca, koji je zadobio medijsku pažnju u vanrednom stanju, u trenutku kada novinske stupce isključivo pune predsednik i premijerka Srbije? Da li je lokalni lider, čelnik jednog od retkih opozicionih gradova u stanju da trči egal trku sa SNS-om na izborima i jesu li njegovo političko umeće i moć ograničeni samo na lokal?

U trenutku kada je politika, a pogotovo lokalna, ostavljena po strani i kada su sve oči uprte u izvršnu vlast, lider stranke Zajedno za Srbiju istakao se na nacionalnom nivou zahvaljujući i državi koja već nedeljama politizuje epidemiju u Šapcu.

Sve je počelo krajem marta, kada je Vojska Srbije odbila da pomogne Šapcu i dostavi im krevete, potom je Krizni štab negirao tvrdnje lokalnog instituta za zdravlje o žrtvi korone u ovom gradu, a eskaliralo je kada je odbijen zahtev Zelenovića da se odobri rad privremene bolnice koja trenutno zvrji prazna iako je iz ovog grada zaraženo najmanje 53 ljudi.

Ko je Nebojša Zelenović

Nedovoljno poznat široj javnosti, Zelenović među opozicionarima i protivnicima SNS-a važi za uspešnog lokalnog lidera koji je uspeo da od talasa naprednjačke moći „sačuva“ Šabac, trenutno jedan od dva „slobodna grada“ u Srbiji. Za razliku od opozicionog kolege Saše Paunovića, gradonačelnika Paraćina, koji je u krizi nevidljiv, Zelenović uspeva da se izbori za svoj prostor.

Političku karijeru, sudeći po svedočanstvima njegovih najbližih saradnika poput bivšeg demokrate Dušana Petrovića, kojeg mnogi označavaju kao Zelenovićevog „političkog oca“, počeo još u vreme demonstracija devedesetih godina.

Nedoslednost oko bojkota

Zelenović je u Savezu za Srbiju, čiji je jedan od osnivača, zagovarao ideju bojkota. Međutim, svoju politiku je promenio i odlučio da izađe na crtu naprednjacima na lokalnim izborima uz obrazloženje da će tako „sačuvati ostrvo slobode“.

Zoran Gavrilović iz BIRODI kaže za Nova.rs da je ovu odluku doneo nakon što je uradio istraživanje javnog mnjenja.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji ovaj lokalni lider je prvo radno iskustvo stekao u prosveti, zatim je bio načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave Šapca i direktor Filijale za Mačvanski okrug Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Bio je i narodni poslanik u Skupštini Srbije u sazivu od 2012. do 2014. godine. Početkom 2013. godine napustio je DS i pristupio novoj poslaničkoj grupi Zajedno za Srbiju. Za gradonačelnika Šapca izabran je u junu 2014. godine.

U Šapcu je uveo je direktno odlučivanje, pojačao budžet za kulturu na 7 odsto i uveo politiku energetske efikasnosti i ekološku svest o upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine na čitavoj svojoj teritoriji.

Šabac se u toku njegovog mandata našao i na listi najuspešnijih slobodnih zona u svetu po izboru časopisa Financial times.

Politika u doba korone

Na pitanje kako je u trenutku kada je sva pažnja preusmerena na vlast održao, pa čak i pojačao vidljivost, Bojan Klačar, programski direktor Cesida, navodi da  je i za vreme pandemije gradonačelnik Šapca radi sve ono što je radio i do sada.

„On je lokalni lider koji je vrlo aktivan i posvećen zajednici u kojoj živi i gradu kojim upravlja. Svi ekonomski pokazatelji idu mu u prilog. Šabac je dobro uređena sredina za srpske prilike. On je lokalni lider koji je u stanju da artikuliše interese građana u zajednici u kojoj živi“, kaže Klačar-

Direktor Cesida ističe sa smo u Srbiji izgubli mogućnost da imamo dobre lokalne lidere zbog održavanja izbora na lokalu u isto vreme sa predsedničkim i parlamentarnim i centralizovali donošenje odluka.

„Zelenović je uspeo da se sa tim izazovom izbori i opstane kao lokalni lider i to opozicioni“, ističe Klačar i dodaje da je njegova prednost to što može na lokalnom nivou da trči trku sa SNS-om, a „možda čak i da pobedi“.

Govoreći o uspehu Zelenovića na lokalu Zoran Gavrilović, sociolog i saradnik Biroa za društvena istraživanja, kaže da se vidi da je on u Šapcu napravio sistem, te da postoji i telo za borbu protiv korupcije, što je, kako je naveo, rađeno na „čestit način“.

Moć se meri jačinom stranke

Lokalni lider, Savez za Srbiju
Foto: Vesna Lalić

Ipak, postavlja se pitanje da li Zelenović ima kapacitet da sa lokala proširi svoj uspeh i na republiku, iako do sada nije pokazivao aspiracije za jačanjem svog političkog položaja.

Klačar kao njegov minus vidi upravo to što u svojim javnim nastupima i dalje sebe prezentuje kao lokalno orjentisanog političara. On dodaje da čak i kada nastupa na nacionalnoj pozornici on to čini u lokalnom formatu, što mu limitira napredak ka centralnom nivou.

„Da bi se probio na republičkom nivou potrebno je da ima stabilniju političku organizaciju sa jakom političkom infrastrukturom. One najave ujedinjenja sa DS-om bi bio format u kome bi mogao da funkcioniše. Takođe, važno je da bude strpljiv i potrebno je da prvo bude predsednik neke stranke na nacionalnom nivou ili ministar, poput Branislava Nedimovića. On je uspešno vodio Sremsku Mitrovicu, a nacionalnu prepoznatljivost stekao je nakon što je postao ministar. Sada je nosilac liste SNS-a“, objašnjava Klačar.

I Gavrilović smatra da je najveća mana Zelenovića to što iza njega ne stoji politička stranka koja ima moć koja nadilazi Šabac.

„Potrebna mu je partija koja ima jasnu ideologiju i infrastrukturu. To je neophodno ukoliko želi da se kandiduje za lidera. I unutar opozicije se moć meri jačinom stranke koju neko ima iza sebe. To je preduslov svih uslova“, zaključuje Gavrilović.

Krivična prijava DRI

Protiv Zelenovića Državna revizorska institucija podnela je prijavu zbog neslaganja u budžetu za 2015. godinu u iznosu od 590,9 miliona dinara i 44.113 evra. Osnovno javno tužilatvo u Šapcu podnelo je krivične prijave protiv Zelenovića i još dvojice njegovih saradnika za nenamensko trošenje budžetskih sredstava, međutim osnovni sud u Šapcu je maja 2018. oslobodio Zelenovića. Ovo krivično delo je u međuvremenu zastarelo.

Pišu: Nataša Latković i Jovana Šesterikov

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram