Foto:Nemanja Jovanović/Vesna Lalić

Glavni i odgovorni urednik Nedeljnika Veljko Lalić smatra da su predstojeći izbori specifični jer se prvi put opoziciono glasačko telo razočaralo pre izbora. Govoreći o mogućim kadrovskim promenama u Vladi Srbije, nakon izbora, Lalić kaže za N1 da je izvesno da će ministar Branislav Nedimović biti premijer, a primećuje da ministra Nebojše Stefanovića nigde nema, dodajući - očigledno mu ništa nije ponuđeno. Nema, kaže, ni Tominih ljudi.

Govoreći o promenama po pitanju kadrovske politike, Lalić podseća da je najdugovečniji ministar u Vučićevoj vlasti, iz redova SNS Zorana Mihajlović, osam godina. Uvek je ona na nekom „ostrvu“, ali stalno ostaje, dodaje.

Prema njegovom mišljenju, Vučić vuče poteze koji su školski.

u redu za

„Svi su znali da opozicija treba da ima nestranačkog kandidata za Beograd, Nikola Kojo je tu figurirao, a onda vi nađete nekog doktora, i imate nestranačkog kandidata sa vlasti. Taj Nedimović je prvi na listi, gotovo je izvesno da će on biti premijer, jer… Baš nosiš listu. Stefanovića nema nigde. Svuda se pominje kao da mu je ponuđeno da se vrati i da bude predsednik parlamenta, ali ljudi nisu pogledali – on nije na listi. Da biste bili predsednik parlamenta morate da budete poslanik. Stefanoviću očigledno ništa nije ponuđeno. I ko zna da gleda medije, vidite da ministra policije u ovakvoj krizi nema, da se (ministar odbrane Aleksandar) Vulin pojavljuje i da vojska mora da rešava problem izbeglica“, kaže za N1 Lalić, dodajući da tu nema ni Tominih ljudi.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić je pozvao da „konačno“ otpočne dijalog u Srbiji, kako društvo ne bi „po nekom zlokobnom pravilu ponavljalo iste zablude i greške“.

„Mislim da je to sjajan tekst predsednika SANU u kom je još opasnija ta stvar – šta će biti ako ne dođe do dijaloga. Dijalog je zaista važan, to je nešto što toliko nedostaje“, rekao je Lalić i dodao da „ovo nisu izbori nego glasanje koje treba da se odradi“.

On smatra da su izbori specifični, jer u u poslednih osam godina je postojalo uvek razočarenje opozicije, ali posle izbora, da smo imali masu koja je verovala da Saša Janković dobija sigurno, Vuka Jeremića koji je bio ubeđen da ulazi u drugi krug, Vučića koji je plašio svoje glasače kako će to stvarno da se desi, Belog Preletačevića koji je pozivao klince na glasanje…

„Ovo su prvi izbori na kojima se opoziciono glasačko telo razočaralo pre izbora“, navodi. Imate i to, dodaje gost Novog dana, da „njegova“ (Vučićeva) homogena masa ne oseća da mora da izađe na izbore, pa žele da ih homogenizuju – moraju da se reklamiraju na N1.

„Oni se se pojavljuju slučajno za N1, SNS ima tog Asafa koji je čudo, koji je pre toga savetovao Tadića i zna se zašto se to radi. Upravo na N1 kad budete videli reklamu, pošto su to podeljene grupe, one će možda da naljute neke opozicione glasače da izađu na izbore“, rekao je Lalić.

Očigledno da je mala izlaznost i da sada treba da napravite neki dijalog koji će da probudi opozicione birače, kaže Lalić, jer, kako ocenjuje, Vučiću ne odgovara da bude mala izlaznost.

„A šta ako Ivica Dačić skoči i dobije 18 posto, zbog male izlaznosti. Ja da sam u opoziciji tajno bi savetovao da se glasa za Dačića“, navodi, dodajući da bi to promenilo neke stvari ne političkoj sceni.

Lalić ocenjuje da u Srbiji i nema kampanje.

„Sad taj REM kad kaže da je prisutnija opozicija… Pa počnete se smejete. Sada, kada sabirate to, vi možete da kažete da je Boško Obradović najprisutniji čovek na političkoj sceni, jer je štrajkovao glađu, ili DS o kome se ne priča tri godine, i sada kada je haos u DS, mediji izveštavaju… Boško Obradović je zauzeo prodstor, ali tako što si ga ismevali tabloidi da je jeo ćevape i ostalo…“, naveo je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare