Bošnjaci diskriminisani prilikom posete Vučića, Prijepolje
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Pre pet dana, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je Prijepolje, i obišao tamošnji kraj a predstavnici vlasti u ovom gradu sklonili su zastave Bošnjaka sa svih institucija u vremenu trajanja predsednikove posete. Ovakav potez danas je osudilo Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji. Bošnjačko nacionalno vijeće pozivalo je opštinsku upravu u Prijepolju da poštuje zakone Republike Srbije i da pravilno ističe zastavu bošnjačkog naroda u Srbiji.

„Osuđujemo postupak lokalnih prijepoljskih vlasti koje su tokom nedavne posete predsednika Republike uklonili bošnjačku nacionalnu zastavu sa jarbola ispred opštinske uprave i time grubo prekršili manjinske zakone i povredili nacionalna osećanja Bošnjaka u Prijepolju ali i cellom Sandžaku“ stoji u saopštenju BNV u Srbiji.

Oni su istakli i da je zakonska obaveza lokalnih vlasti da istaknu zastavu nacionalne manjine čiji se jezik nalazi u službenoj upotrebi na teritoriji te jedinice lokalne samouprave. U Bošnjačkom vijeću su naveli da su posebno zaprepašćeni navodima da su zastave uklonjene i sa ostalih lokalnih ustanova i to po usmenom nalogu opštinskih vlasti u Prijepolju.

Bošnjačko nacionalno vijeće pozivalo je vlasti u Prijepolju da u najkraćem mogućem roku vrate bošnjačku nacionalnu zastavu na jarbole svih lokalnih institucija i ustanova i time pokažu da su Bošnjaci, kao većinski narod u Prijepolju, jednaki u pravima sa pripadnicima drugih naroda.

Takođe, Bošnjačko nacionalno vijeće je pozivalo i predstavnike bošnjačkih i sandžačkih stranaka u lokalnoj vlasti i parlamentu da reaguju na ovakve postupke i zaustave urušavanje prava bošnjačkog naroda u opštini Prijepolje.

Na pitanje šta će Bošnjačko nacionalno vijeće preduzeti ukoliko zastave sandžačkih bošnjaka ne budu vraćene na svoja mesta, iz ovog vijeća su nam kratko odgovorili da ukoliko se ovakva praksa nastavi, Bošnjačko nacionalno vijeće će zaštitu prava bošnjačke zajednice u Prijepolju tražiti putem pravosudnih organa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare