Borko Stefanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović ocenio je posetu Sjedinjenim Američkim Državama uspešnom, baš kao i sastanak sa bivšim zamenikom ambasadora SAD u Beogradu Gabrijelom Eskobarom, koji je sada specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan.

„On jako dobro poznaje situaciju, vrlo je visoko u hijararhiji Stejt departmenta. SSP godinama pokušava da razgovara sa svim činiocima koji žele da čuju šta misli srpska opozicija. Primljeni smo na odgovarajućem nivou. Sastanci su bili pozitivni, sadržajni, poseta je bila uspešna, predstavili smo pravo stanje u Srbiji, mada njemu to nije potrebno. Odlično smo se razumeli, sa puno razumevanja smo govorili o budućnosti. Eskobar je mogao da čuje kako SSP i opozicija vide budućnost Srbije i regiona. Imamo ozbiljan problem demontaže koruptivnog režima“, rekao je on u emisiji „Iza vesti“ N1.

Stefanović kaže da se pismo kongresmena Bajdenu slučajno poklopilo sa njegovom posetom SAD i da ono nije bilo tema.

„Osim što smo videli još laži i uvreda na naš račun, zanimljivo je da su dvojica od onih koji su ga potpisali bili promovisani od strane Marka Đurića, ambasadora u SAD“, rekao je.

Kaže da je Eskobaru na sastanku jasno predočeno da demokratskih procesa i izbora u Srbiji nema, ali nije rekao šta je na to rekao američki zvaničnik.

„Postignut je visok stepen razumevanje, nismo išli ni po kakvu podršku, ne treba nam to, hoćemo podršku naših građana. Išli smo da damo naše viđenje stanje u Srbiji, da smo prvaci Evrope u korupciji, da nemamo demokratske standarde za izbore. Ambasada SAD je dobro informisana o akterima dešavanja, bili smo neko ko je dao stav. Opozicija u Srbiji, sa građanima željnim slobode će dovesti da ovaj režim ode na đubrište istorije gde im je i mesto. Postignut je visok stepen razumevanja kako bi Balkan trebalo da izgleda, kako raditi na pomirenju i ekonomskoj saradnji, bila je prva prilika da jedan od svetskih centara moći čuje kakvo je realno stanje u Srbiji, kakav je stav srpske opozicije i kakvo rešenje dajemo“, kazao je Stefanović.

Slikovito je, kako kaže, objasnio šta je postignuto posetom SAD-u.

„Ovaj režim želi da bude jedini sagovornik sa međunarodnom zajednicom, svako drugi ko uspe to ovaj režim čini nervoznim – mi smo upalili svetlo i uspaničili su se, počeli su da lažu, to su radili i dok smo bili tamo. Te optužbe su potkrepile ono što mi govorimo već godinama, da smo zarobljena zemlja, povezana sa mafijom i kiriminalcima“, rekao je on.

Ističe da od njega nije tražen stav o sporazumu sa Kosovom.

„Jedina smo stranka na Balkanu koja je donela deklaraciju o pomirenju, kako da se otople odnosi Srba i Albanaca, ponovili smo i stav, podvukli smo – nikada ne bismo priznali nezavisnost Kosova, nismo mi ti koji to moramo da govorimo. U Srbiji je više od 50 odsto građana protiv ovog režima, mi smo predstavnici većinskog dela našeg naroda, branili smo interese naše zemlje, Srbija treba da se vrati u svet“, kaže on.

Navodi da u Srbiji više ne želi situacije kao one sa izaslanikom Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

„Ode na žurku sa Sinišom Malim, piju šampanjac. Ili neko od evropskih komesara ili Fon der Lajen ili Bilčik, to narod gura u apatiju. Bitno je da vlade država koje su svetske sile znaju da ne mogu sebe dovesti da idu kontra onoga na čemu počivaju njihove države“, rekao je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde.

Osvrćući se na izjavu predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da je spreman da ne bude kandidat ni na jednoj izbornoj listi, ako će to pomoći da se uspostavi široko jedinstvo opozicije, kaže da nikakve javno date predloge neće komentarisati.

„Primarno ćemo da se dogovorimo sa partnerima iz opozicije da li izlazimo. Ako se dogovorimo, onda ćemo tek doneti odluku o jedinstvenoj listi“, zaključio je Borko Stefanović.

Bonus video – Borko Stefanović u Šapcu o izlasku opozicije na izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar