Boris Tadić: EU se od nas udaljava brže, nego što joj se mi približavamo

Politika 16. jun. 202215:55
Podeli:
Boris Tadic
Boris Tadić Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić učesnik je ekonomskog foruma u Bakuu. Za N1 Sarajevo je rekao da u EU ne postoji koherentan stav o proširenju.

Naglasio je da on ne postoji ni među građanima i da EU nije više ono što je bila.

„Ja sam čitav svoj život posvetio priključenju, tada Jugoslavije, a sada Srbije u EU, ali bojim se da se ona udaljava brže nego što joj se mi približavamo. To nije samo naša greška. Nekada jeste, ali samo naivni ljudi misle da je samo naša greška. Greška je u nedostatku strateškog promišljanja u EU, koja ne zna gde su joj granice, gde su joj definisani interesi. Način na koji se ona ponaša u ovom ukrajinsko-ruskom konfliktu svedoči o tome da je ona sve slabija, sa sve manjim autoritetom. Meni je iskreno žao zbog toga. Više bih voleo da vidimo EU u političkom smislu fokusiraniju, da zna šta su joj interesi, da razume šta je njen starteški odbrambeni, bezbednosni i energetski prostor. Bojim se da toga više nema“, kaže Tadić.

Ističe da EU još uvek ne zna šta će sa Balkanom.

"Balkan je uvek proizvodio više istorije nego što može da je konzumira. Vreme je opredeljenja, ali politika EU "ako nisi sa nama, protiv nas si" ne doprinosi demokratiji", ukazao je bivši predsednik Srbije.

Opširnije u tekstu N1.

BONUS VIDEO: Boris Tadić o izbornim rezultatima u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar