Zozep Borel
Žozep Borel Foto:Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijom u Briselu da danas "na nesreću, nije postignut dogovor, ali to nije kraj priče, dve strane su se dogovorile da proces mora da se nastavi i razgovor će se nastaviti narednih dana, jer još ima vremena do 1. septembra, ja ne odustajem".

Navodeći da su danas Beograd i Priština, uz posredovanje EU, razgovarali o primeni mera reciprociteta vlade Kosova o registarskim tablicama i ličnim dokumentima koja je odložena za 1. septembar, on je istakao da „međunarodna zajednica ne želi da vidi nove tenzije u narednom periodu i strane će biti u potpunosti odgovorne za bilo kakvu eskalaciju na terenu“.

„Dogovor nije postignut danas, ali ne odustajem, treba da nastavimo razgovore, treba da tražimo rešenje, proces će se nastaviti“, ukazao je Borelj, piše N1.

Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da se niko neće obraćati iz srpske delegacije danas u Briselu.

U Briselu se danas održavaju sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslav Lajčakom.

Kako je danas potvrđeno za N1, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je iz Brisela zakazao sastanak sa Srbima sa Kosova, koji će biti održan u nedelju u Palati „Srbija“ u Beogradu.

Podsetimo, predsednik Vučić juče se u Briselu sastao sa Miroslavom Lajčakom, ali i Gabrijelom Eskobarom, kao i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

***

BONUS VIDEO: Početak sastanka Vučić – Kurti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar